Bułki hamburgerowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 262kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu
8 porcji

Składniki na ciasto

-
185 g wody
200 kcal
40 g mleka w proszku pełnego 27%
298 kcal
40 g masła
52 kcal
1 łyżka cukru
13 kcal
4 g drożdży instant
78 kcal
1 szt. jaj (L)
-
0,8 łyżeczki soli
1384 kcal
400 g mąki pszennej typ 450

Składniki do posmarowania bułek

63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%
-
sezam

Cały przepis ma:

  • 2096 kcal
  • 320 g węgli
  • 66 g białka
  • 60 g tłuszczu
  1. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 8 średnich bułek (waga 1 bułki = ok. 90 g).
     
    Ciepłą wodę wlać do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać. Następnie dodać masło, cukier (płaską łyżkę) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia (całość powinna być wciąż ciepła/letnia). Dodać drożdże, zamieszać, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić na 10 minut.
  2. Dodać jajko, połowę mąki i sól - całość połączyć. Powoli dodawać resztę mąki i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto zagarnąć, uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  3. Po tym czasie uformować 8 równych, gładkich kulek, następnie każdą z nich należy rozpłaszczyć w dłoniach. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć papierowym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  4. Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

    Wstawić do piekarnika i piec 15 minut (na dwie ostatnie minuty można włączyć termoobieg - bułeczki bardziej się zarumienią).
  • Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 262kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu