Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Jedna porcja ma:

Kalorie 455kcal
Węglowodany 29 g węgli
Białko 44 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

869 kcal
275 g ciasta francuskiego light
56 kcal
180 g szpinaku siekanego
15 kcal
2 ząbki czosnku
74 kcal
1 łyżeczka masła
-
sól
83 kcal
35 g sera topionego śmietankowego
693 kcal
700 g piersi z kurczaka
32 kcal
15 g suszonych pomidorów
-
przyprawa do kurczaka po węgiersku
-
bezkaloryczny spray do smażenia

Cały przepis ma:

  • 1821 kcal
  • 115 g węgli
  • 177 g białka
  • 70 g tłuszczu
  1. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, obrać ząbki czosnku, przecisnąć je przez praskę i chwilkę smażyć na małym ogniu (czosnek nie może się zrumienić, bo będzie miał gorzki smak). Dodać mrożony szpinak, sól i smażyć kilka minut do odparowania wody. Pod koniec dodać kremowy serek topiony i mieszać do połączenia składników.
  2. Suszone pomidory należy pokroić na cienkie paseczki i dodać do szpinaku.
  3. W każdej piersi z kurczaka naciąć kieszeń, łyżeczką nałożyć do nich farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Każdą pierś posypać przyprawą do kurczaka i delikatnie obsmażyć z obu stron na patelni używając bezkalorycznego sprayu do smażenia. Wyłożyć je na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Boki ciasta naciąć, tworząc paski o szerokości ok. 1 - 1,5 cm. Ostudzone piersi z kurczaka układać na środku ciasta i paskami zaplatać je naprzemiennie. Zawinięte piersi ułożyć na papier do pieczenia i piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim

Jedna porcja ma:

Kalorie 455kcal
Węglowodany 29 g węgli
Białko 44 g białka
Tłuszcze 17 g tłuszczu