Pizza na cienkim cieście z salami

Jedna porcja ma:

Kalorie 1008kcal
Węglowodany 96 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 44 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

853 kcal
250 g mąki pszennej typ 550
18 kcal
15 g świeżych drożdży babuni
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
150 g wody
-
1 łyżeczka soli himalajskiej
82 kcal
1 łyżka oliwy o smaku czosnku i chilli
16 kcal
50 g passaty
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
oregano (otarte)
-
bazylia (otarta)
12 kcal
70 g pieczarek
617 kcal
180 g sera żółtego radamer
94 kcal
60 g mozzarelli light
304 kcal
86 g salami lekkiego

Cały przepis ma:

  • 2017 kcal
  • 192 g węgli
  • 110 g białka
  • 89 g tłuszczu
  1. Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 2 cienkich pizz na tacy o średnicy ok. 28 cm.

    Do miski wrzucić drożdże, dodać płaską łyżeczkę cukru, dolać 60 ml ciepłej wody i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać 50 g mąki (ok. 3 łyżki) i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  2. Do rozczynu dodać resztę (200 g) przesianej mąki, sól oraz resztę ciepłej wody. Należy wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni (ok. 10 minut), dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
  3. Passatę należy podgrzać na wolnym ogniu, aby nieco zgęstniała (ciągle mieszając), można doprawić ją solą, pieprzem, oregano i bazylią według uznania. (Uwaga: Passatę można zastąpić przecierem pomidorowym lub ketchupem)
  4. Surowe pieczarki należy pokroić w plastry, mozzarellę i ser żółty Radamer zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  5. Ciasto należy podzielić na 2 części i cienko rozwałkować/rozciągnąć, podsypując je dodatkową mąką.
  6. Ciasto (1 część) rozłożyć na tacy do pizzy lub papierze do pieczenia, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
  7. W międzyczasie należy nagrzać piekarnik do temperatury 240ºC, z włączonym termoobiegiem. W piekarniku należy nagrzewać blachę do pieczenia.
  8. Ciasto należy posmarować cienką warstwą passaty (25 g), wyłożyć część sera żółtego (50 g), następnie pieczarki (35 g), salami (43 g), drugą część sera żółtego (40 g) i mozzarellę (30 g).
  9. Pizzę (na tacy lub papierze do pieczenia) włożyć na gorącą blachę. Piec przez ok. 9 min.
  10. W ten sam sposób przygotować drugą część ciasta.
  • Pizza na cienkim cieście z salami

Pizza na cienkim cieście z salami

Jedna porcja ma:

Kalorie 1008kcal
Węglowodany 96 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 44 g tłuszczu