Tarta z indykiem, papryką i pieczarkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 886kcal
Węglowodany 54 g węgli
Białko 43 g białka
Tłuszcze 57 g tłuszczu
4 porcje

Składniki na kruche ciasto

692 kcal
200 g mąki pszennej typ 450
895 kcal
120 g masła
-
1 szczypta soli himalajskiej
2 kcal
1 szczypta cukru białego drobnego
71 kcal
1 szt. jaj (M)

Składniki na farsz

303 kcal
300 g filetu z piersi indyka
100 kcal
50 g szynki wędzonej swojskiej
48 kcal
280 g pieczarek
570 kcal
160 g sera żółtego gouda
63 kcal
2 szt. cebuli czerwonej
15 kcal
2 ząbki czosnku
64 kcal
1 szt. papryki czerwonej
298 kcal
2 łyżki masła
90 kcal
1 łyżka oliwy
-
czosnek granulowany
-
sól himalajska
-
pieprz czarny mielony
-
zioła dalmatyńskie
-
natka pietruszki
-
papryka ostra mielona
-
papryka słodka mielona
35 kcal
1 łyżka mąki pszennej typ 450
125 kcal
1 szklanka mleka 2%
173 kcal
0,5 szklanki śmietanki 12%

Cały przepis ma:

  • 3543 kcal
  • 216 g węgli
  • 173 g białka
  • 226 g tłuszczu
  1. Kruche ciasto:
    1. Do mąki wymieszanej ze szczyptą soli i cukru, należy dodać lekko zmiękczone masło i pokroić je nożem na mniejsze kawałeczki. Następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto - ciasto kruche należy krótko wyrabiać (!). Uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.

    2. Nagrzać piekarnik do 190°C. W międzyczasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je, podsypując mąką, a następnie wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (użyto formy o średnicy 24 cm) - ciasto może nieco wystawać poza boki formy, ponieważ delikatnie skurczy się w trakcie pieczenia. Spód należy podziurkować widelcem. Jeśli ciasto zdążyło się za bardzo ogrzać, należy je ponownie schłodzić w lodówce.

    3. Ciasto przykryć folią aluminiową, wysypać ceramiczne kulki do pieczenia lub suchy ryż, aby ciasto nie podnosiło się w trakcie pieczenia, i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zdjąć folię i obciążenie i piec ciasto przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  2. Farsz:
    1. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebule pokrojone w kostkę. Dodać szczyptę soli i smażyć na większym ogniu, co chwilę mieszając, przez ok. 3 min. Następnie zmniejszyć ogień i dusić cebulę przez parę minut, nie rumieniąc jej. Zdjąć ją z patelni i przełożyć do miski.

    2. Pieczarki pokroić na plasterki i włożyć na patelnię po cebuli (można dodać trochę masła) i smażyć kilka minut do odparowania wody. Pod koniec dodać pokrojoną w drobne paseczki paprykę, całość posolić, dodać pieprz i natkę pietruszki. Pieczarki przełożyć do miski z cebulą.

    3. Mięso z indyka zmielić, dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, czosnek granulowany, sól himalajską, zioła dalmatyńskie, paprykę słodką i paprykę ostrą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć mięso.

    4. Do miski dołożyć indyka, pokrojoną w kostkę szynkę, starty ser żółty wymieszany z mąką i wszystko wymieszać.

    5. W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, śmietankę, sól, pieprz.

    6. Na podpieczony spód wyłożyć farsz, zalać masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35-40 min w temp. 180°C.
  • Tarta z indykiem, papryką i pieczarkami
  • dodatkowy obraz dla Tarta z indykiem, papryką i pieczarkami

Tarta z indykiem, papryką i pieczarkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 886kcal
Węglowodany 54 g węgli
Białko 43 g białka
Tłuszcze 57 g tłuszczu