Banoffee cup
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 75 kcal
- 6 łyżek amarantusa ekspandowanego
- -
- 4 łyżki naparu z kawy
- 228 kcal
- 2 szt. bananów
- 124 kcal
- 45 g suszonych daktyli
- -
- woda
- 190 kcal
- 30 g masła orzechowego
- 69 kcal
- 100 g jogurtu naturalnego łagodnego
- 32 kcal
- 10 g miodu spadziowego
- 1 kcal
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Cały przepis ma:
- 719 kcal
- 116 g węgli
- 19 g białka
- 21 g tłuszczu
- Daktyle zalać wrzątkiem (wystarczy ok. 100 g wody, tak żeby je przykryć), namoczyć przez 15-20 minut.
- Do szklanek wsypać amarantus. Zalać naparem z kawy.
- Do pojemnika blendera dodać obrane i pokrojone na kawałki banany, namoczone daktyle, masło orzechowe oraz 1 łyżkę wody, w której moczyły się daktyle. Całość zblendować i przelać do szklanek.
- Jogurt naturalny wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Przełożyć na wierzch.