Kurczak z warzywami i kaszą pęczak
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 507 kcal
- 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 475 kcal
- 480 g filetu z kurczaka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 39 kcal
- 260 g cukinii
- 79 kcal
- 360 g pomidorów rzymskich
- 3 kcal
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- -
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- -
- 0,3 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- 3 kcal
- 10 g zielonych pędów cebuli
Cały przepis ma:
- 1317 kcal
- 134 g węgli
- 123 g białka
- 30 g tłuszczu
- Kaszę pęczak przelać zimną wodą i następnie ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojone w kostkę mięso, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć. - 1 średnią cukinię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, wszystko wymieszać. Podsmażyć aż nieco zmięknie.
- Dodać pokrojone w dużą kostkę 4 pomidory. Doprawić suszoną kolendrą, bazylią oraz ostrą papryką. Chwilę podsmażać.
- Podawać z ugotowaną kaszą. Posypać posiekanymi, zielonymi pędami cebulki.