Kuskus z pieczonym łososiem, brokułem i fasolką szparagową
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 462 kcal
- 230 g filetów z łososia
- 74 kcal
- 240 g fasolki szparagowej żółtej
- 92 kcal
- 280 g różyczek brokuła
- 353 kcal
- 100 g kaszy kuskus
- 8 kcal
- 4 szt. rzodkiewek
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 6 kcal
- 20 g szczypiorku
- 40 kcal
- 50 g kukurydzy konserwowej
Marynata do łososia
- 10 kcal
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny
- 78 kcal
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 kcal
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- -
- imbir (mielony)
- -
- papryka ostra (mielona)
Dressing
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- -
- czosnek granulowany
- -
- 0,5 łyżeczki oregano (otartego)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Posypka migdałowo - parmezanowa
- 116 kcal
- 20 g migdałów w płatkach
- 129 kcal
- 30 g parmezanu
Cały przepis ma:
- 1586 kcal
- 140 g węgli
- 92 g białka
- 76 g tłuszczu
- Wymieszać składniki marynaty do łososia: sos sojowy, sok z cytryny, syrop klonowy, ocet balsamiczny, szczyptę imbiru i szczyptę ostrej papryki.
- Łososia umyć, osuszyć i włożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Polać go marynatą.
- Piekarnik nagrzać do 200°C (góra - dół) i piec przez ok. 15-17 minut bez pokrywy. Łososia ostudzić, usunąć z niego skórę, podzielić na kawałki i polać resztą sosu z pieczenia.
- Odciąć końce fasolki, usunąć twarde włókna, pokroić fasolkę na 2-3 cm kawałki.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli.
Na wrzątek wrzucić umytą fasolkę szparagową. Gotować ok. 10 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową. - Wodę po fasolce ponownie zagotować. Na wrzątek wrzucić umyte różyczki brokuła. Gotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić w durszlaku.
- Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rzodkiewki pokroić na ćwiartki.
Małą cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Kukurydzę odsączyć. - Wymieszać składniki dressingu: oliwę, szczyptę suszonego czosnku, suszone oregano, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu.
- Płatki migdałowe rozdrobnić, np. wałkiem.
Parmezan zetrzeć i wymieszać z migdałami. - Wszystkie składniki delikatnie wymieszać - kuskus, warzywa, łososia. Polać dressingiem i posypać posypką migdałowo - parmezanową.