Łosoś teriyaki z makaronem ryżowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 563 kcal
- 280 g filetów z łososia
- 576 kcal
- 160 g makaronu ryżowego (wstążka 3 mm)
- 42 kcal
- 14 szt. pomidorów koktajlowych
Sos teriyaki
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- -
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 64 kcal
- 60 g sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- -
- 30 g wody
- 96 kcal
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- -
- 1 łyżka octu ryżowego 3%
- 27 kcal
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 14 kcal
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- -
- 1 łyżka wody
Do posypania
- 13 kcal
- 0,5 łyżeczki czarnego sezamu
- 16 kcal
- 0,5 łyżeczki sezamu
- -
- zielone pędy cebuli
Cały przepis ma:
- 1508 kcal
- 175 g węgli
- 78 g białka
- 56 g tłuszczu
- W garnku wymieszać składniki na sos teriyaki - przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mielony imbir, 1/4 szklanki sosu sojowego, 30 g wody, cukier trzcinowy, ocet ryżowy i olej sezamowy.
- Filet z łososia umyć i osuszyć, włożyć do miski. Zalać go połową przygotowanego sosu i odstawić do marynowania do lodówki na ok. 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej, łososia ułożyć najpierw skórą do dołu i podsmażyć przez ok. 3-4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty, tak żeby się lekko zrumienił.
- W międzyczasie podgrzać na wolnym ogniu sos pozostały w garnku.
W miseczce wymieszać płaską łyżeczkę skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) z łyżką wody i wlać do sosu. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. - Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Usmażonego łososia podzielić na kawałki i polać częścią gotowego sosu.
Ugotowany makaron ryżowy przełożyć do garnka z resztą gęstego sosu i dokładnie wymieszać. - Łososia i makaron posypać z wierzchu białym i czarnym sezamem.
Rybę można również posypać pokrojonymi zielonymi pędami cebuli. - Podawać z pomidorkami koktajlowymi.