Penne z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietankowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 43 kcal
- 250 g pieczarek
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- natka pietruszki
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 436 kcal
- 440 g filetu z kurczaka
- -
- 0,5 łyżeczki oregano (otartego)
- 584 kcal
- 200 g śmietanki 30%
- 11 kcal
- 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 13 kcal
- 80 g świeżego szpinaku
- 5 kcal
- 0,5 łyżeczki mąki pszennej typ 450
- 7 kcal
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- -
- 1 łyżka wody
- 718 kcal
- 200 g makaronu penne
Cały przepis ma:
- 2099 kcal
- 172 g węgli
- 137 g białka
- 98 g tłuszczu
- Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w grube plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Szpinak umyć i osuszyć. - Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i razem chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą. Podsmażyć na średnim ogniu do momentu aż odparuje woda, zmiękną i zaczną się delikatnie rumienić. Pod koniec doprawić pieprzem i suszoną lub posiekaną natką pietruszki.
Całość przełożyć na talerz. - Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać kawałki kurczaka, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Podsmażyć przez kilka minut, do momentu aż woda nieco odparuje i mięso zmieni kolor.
- Wlać śmietankę, dodać sos sojowy, wymieszać i zagotować.
- Dodać podsmażone wcześniej pieczarki z cebulą oraz świeży szpinak.
- W osobnej miseczce wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z łyżką zimnej wody. Przelać na patelnię i zagotować.
- Podsmażać przez chwilę, do momentu aż szpinak zwiędnie.
- W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.