Pikantny kurczak z ryżem, awokado i papryką
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- -
- 2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- 2 kcal
- 0,5 łyżeczki chili mielonego
- -
- 0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- -
- 0,5 łyżeczki oregano
- -
- 0,3 łyżeczki czosnku granulowanego
- -
- 0,3 łyżeczki cebuli suszonej
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- 396 kcal
- 2 szt. piersi z kurczaka
- 225 kcal
- 2,5 łyżki oliwy
- 530 kcal
- 150 g ryżu białego długoziarnistego
- 4 kcal
- 15 g zielonych pędów cebuli
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 17 kcal
- 0,5 szt. papryki żółtej
- 13 kcal
- 0,5 szt. papryki zielonej
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 224 kcal
- 1 szt. awokado
Cały przepis ma:
- 1473 kcal
- 152 g węgli
- 104 g białka
- 54 g tłuszczu
- W miseczce wymieszać przyprawy: paprykę słodką, chili, pieprz, suszone oregano, granulowany czosnek, suszoną cebulę i sól.
- Piersi z kurczaka natrzeć łyżką oliwy (jeśli są grube, to należy je wcześniej lekko rozbić tłuczkiem). Posypać mieszanką przypraw i pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kurczaka przez kilka minut z obu stron na złoty kolor.
Odstawić na ok. 5 minut i pokroić mięso na kawałki. - W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z posiekanymi zielonymi pędami cebulki.
- Papryki pokroić w paski.
Małą cebulę pokroić w piórka. - Na patelni rozgrzać pół łyżki oliwy, dodać paprykę i cebulę, podsmażyć przez 5-6 minut, aż się zrumienią, mieszając co jakiś czas.
- Ryż podzielić na dwie porcje, dodać pokrojonego w plastry kurczaka, podsmażoną paprykę z cebulą i obrane oraz pokrojone na kawałki awokado.