Deser Malinowa Chmurka
Jedna porcja ma:
6
porcji
Spód
- 1119 kcal
- 210 g Ciastek owsianych z orzechami
Warstwa malinowa
- 40 kcal
- 1 szt. galaretki o smaku malinowym
- -
- 1,7 szklanki gorącej wody
- 116 kcal
- 400 g malin
Warstwa śmietankowa
- 960 kcal
- 330 g Śmietanki - 30%
- 963 kcal
- 250 g Sera Mascarpone
- 48 kcal
- 1 łyżka cukru pudru
Posypka
- 291 kcal
- 50 g migdałów w płatkach
- 181 kcal
- 50 g Bez
Cały przepis ma:
- 3717 kcal
- 257 g węgli
- 51 g białka
- 289 g tłuszczu
- Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Ciasteczka owsiane kruszymy na drobne kawałki.
- Przygotowujemy 6 większych szklanek/pucharków.
- Na dno szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciastek. Na ciastka wysypujemy maliny. Jeżeli używamy mrożonych malin, to warto dodać je do lekko ostudzonej galaretki.
- Kiedy galaretka już wystygnie, ale będzie lekko płynna, wylewamy ją do szklanek na warstwę z ciastkami i wrzuconymi wcześniej świeżymi malinami. Następnie wstawiamy szklanki do lodówki i czekamy, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy je na małym ogniu przez parę minut (do momentu, aż lekko się zarumienią). Ściągamy je z patelni i odstawiamy, by ostygły.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Po złączeniu się składników zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Miksujemy do czasu połączenia się składników. Następnie otrzymany krem wykładamy na stężałą galaretkę.
- Na górę układamy małe beziki (jeżeli mamy większe możemy je pokruszyć). Na sam koniec posypujemy migdałami w płatkach.