Deser Malinowa Chmurka

Jedna porcja ma:

Kalorie 620kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 48 g tłuszczu
6 porcji

Spód

1119 kcal
210 g Ciastek owsianych z orzechami

Warstwa malinowa

40 kcal
1 szt. galaretki o smaku malinowym
-
1,7 szklanki gorącej wody
116 kcal
400 g malin

Warstwa śmietankowa

960 kcal
330 g Śmietanki - 30%
963 kcal
250 g Sera Mascarpone
48 kcal
1 łyżka cukru pudru

Posypka

291 kcal
50 g migdałów w płatkach
181 kcal
50 g Bez

Cały przepis ma:

  • 3717 kcal
  • 257 g węgli
  • 51 g białka
  • 289 g tłuszczu
  1. Galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Ciasteczka owsiane kruszymy na drobne kawałki.
  3. Przygotowujemy 6 większych szklanek/pucharków.
  4. Na dno szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciastek. Na ciastka wysypujemy maliny. Jeżeli używamy mrożonych malin, to warto dodać je do lekko ostudzonej galaretki.
  5. Kiedy galaretka już wystygnie, ale będzie lekko płynna, wylewamy ją do szklanek na warstwę z ciastkami i wrzuconymi wcześniej świeżymi malinami. Następnie wstawiamy szklanki do lodówki i czekamy, aż galaretka całkowicie stężeje.
  6. Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy je na małym ogniu przez parę minut (do momentu, aż lekko się zarumienią). Ściągamy je z patelni i odstawiamy, by ostygły.
  7. Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Po złączeniu się składników zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Miksujemy do czasu połączenia się składników. Następnie otrzymany krem wykładamy na stężałą galaretkę.
  8. Na górę układamy małe beziki (jeżeli mamy większe możemy je pokruszyć). Na sam koniec posypujemy migdałami w płatkach.
  • Deser Malinowa Chmurka
  • dodatkowy obraz dla Deser Malinowa Chmurka

Deser Malinowa Chmurka

Jedna porcja ma:

Kalorie 620kcal
Węglowodany 43 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 48 g tłuszczu