Bananowe pancakes
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 378 kcal
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 7 kcal
- 0,5 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -
- 0,2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 228 kcal
- 2 szt. bananów
- 90 kcal
- 180 g mleka 2%
Do smażenia
- -
- masło
Cały przepis ma:
- 707 kcal
- 131 g węgli
- 21 g białka
- 12 g tłuszczu
- Z podanych składników wychodzi 9 placuszków po ok. 50 g.
- Do kielicha blendera włożyć wszystkie składniki: płatki owsiane, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, dwa średnie, dojrzałe banany i mleko (można dodać np. mleko migdałowe).
- Składniki zblendować na gładką, kremową masę. Odłożyć do zgęstnienia na ok. 5 minut.
- Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, roztopić niewielką ilość masła, rozprowadzić cienką warstwę na całą patelnię i nakładać masę na placuszki.
- Jak masa się zetnie i na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, odwrócić łopatką na drugą stronę. Pancakes powinny zrumienić się z obu stron.
- Podawać z owocami. Można polać np. gorzką czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka.