Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 34 kcal
- 1 szt. pora
- 380 kcal
- 1000 g buraków
- 32 kcal
- 2 szt. marchwi
- 30 kcal
- 1 szt. pietruszki (korzeń)
- -
- ziele angielskie (całe)
- -
- liść laurowy
- -
- 1 łyżeczka soli
- -
- pieprz czarny (ziarnisty)
- 9 kcal
- 1 łyżeczka przyprawy do potraw Kucharek Smak Natury
- -
- 2200 g zimnej wody
- 4 kcal
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 52 kcal
- 1 łyżka cukru
- 22 kcal
- 3 ząbki czosnku
- 385 kcal
- 500 g ziemniaków
- 467 kcal
- 6 szt. jaj (L)
- -
- natka pietruszki
- -
- koperek
Cały przepis ma:
- 1447 kcal
- 243 g węgli
- 79 g białka
- 36 g tłuszczu
- Warzywa obrać.
Do dużego garnka dodać:
- pokrojoną na ćwiartki cebulę,
- przekrojonego wzdłuż małego pora (białą część),
- starte na grubych oczkach lub pokrojone na cienkie plasterki buraki,
- starte na grubych oczkach marchewki,
- startą na grubych oczkach pietruszkę,
- 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe. - Dodać sól, 4 ziarenka pieprzu oraz naturalną przyprawę warzywną.
Wszystko zalać zimną wodą (warzywa powinny być przykryte) i zagotować pod przykryciem.
Gotować 20 minut na małym/średnim ogniu (po tym czasie warzywa powinny być już miękkie). - Na koniec dodać ocet spirytusowy, cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wymieszać, wyłączyć i zostawić na kilkanaście minut.
Z podanych proporcji wychodzi łagodny barszcz, w celu uzyskania ostrzejszego smaku należy dodać nieco więcej octu i ewentualnie przypraw. - Obrane ziemniaki w całości ugotować w osolonej wodzie. Gotować przez ok. 25 minut. Odcedzić, przestudzić.
- Jajka ugotować na twardo. Gotować przez 7 minut.
- Barszcz przecedzić i podawać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, jajkiem, świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną świeżą natką pietruszki i koperkiem.