Beza Pavlova

Jedna porcja ma:

Kalorie 544kcal
Węglowodany 65 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

88 kcal
5 szt. białek (rozmiar L)
-
1 szczypta soli
1200 kcal
300 g cukru drobnego
2 kcal
1 łyżka soku z cytryny
39 kcal
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem

985 kcal
250 g mascarpone
730 kcal
250 g śmietanki 30%
140 kcal
35 g cukru pudru

Owoce

8 kcal
30 g truskawek
23 kcal
80 g malin
48 kcal
70 g winogron zielonych bezpestkowych

Cały przepis ma:

  • 3263 kcal
  • 392 g węgli
  • 35 g białka
  • 176 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 150°C (termoobieg), po włożeniu bezy temp. obniżyć od razu do 100°C (termoobieg).
    Najlepiej ubijają się jajka w temperaturze pokojowej.
    Przepis jest na 6 białek M (waga 180 - 190 g) lub 5 białek L (waga 187 g).
  2. BEZA:
    Spienić białka ze szczyptą soli i zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce. Piana powinna być gęsta i lśniąca, cukier całkowicie rozpuszczony. Białka ubijają się ok. 15 minut.
    Dodać łyżkę soku z cytryny, zmiksować.
    Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i krótko zmiksować.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier przykleić na końcach do blachy na pianie. Pianę przełożyć szpatułką na papier, powinien powstać kopiec na planie koła o średnicy ok. 22 cm. Wierzch kopca delikatnie rozpłaszczyć, w środku uformować lekkie zagłębienie na krem.
    Za pomocą łyżki/noża cukierniczego uformować brzegi, wyciągając je ku górze.

    Piekarnik nastawić na 150°C (termoobieg), bezę włożyć do nagrzanego piekarnika i automatycznie po włożeniu obniżyć temp. do 100°C (termoobieg) i piec przez 3,5 godziny.

    Bezę najlepiej upiec dnia poprzedniego wieczorem, wyłączyć piekarnik i zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia bezy.
  3. KREM DO BEZY:
    Do miski dodać mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder. Wszystko ubić.
  4. Wystudzoną bezę przełożyć na paterę/duży talerz, nałożyć krem i udekorować owocami.
  5. Wysuszoną bezę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, bez dostępu do powietrza.
    Bezę należy przełożyć kremem i owocami tuż przed samym podaniem.
  • Beza Pavlova
  • dodatkowy obraz dla Beza Pavlova
  • dodatkowy obraz dla Beza Pavlova

Beza Pavlova

Jedna porcja ma:

Kalorie 544kcal
Węglowodany 65 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 29 g tłuszczu