Beza Pavlova
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 88 kcal
- 5 szt. białek (rozmiar L)
- -
- 1 szczypta soli
- 1200 kcal
- 300 g cukru drobnego
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny
- 39 kcal
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem
- 985 kcal
- 250 g mascarpone
- 730 kcal
- 250 g śmietanki 30%
- 140 kcal
- 35 g cukru pudru
Owoce
- 8 kcal
- 30 g truskawek
- 23 kcal
- 80 g malin
- 48 kcal
- 70 g winogron zielonych bezpestkowych
Cały przepis ma:
- 3263 kcal
- 392 g węgli
- 35 g białka
- 176 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 150°C (termoobieg), po włożeniu bezy temp. obniżyć od razu do 100°C (termoobieg).
Najlepiej ubijają się jajka w temperaturze pokojowej.
Przepis jest na 6 białek M (waga 180 - 190 g) lub 5 białek L (waga 187 g). - BEZA:
Spienić białka ze szczyptą soli i zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce. Piana powinna być gęsta i lśniąca, cukier całkowicie rozpuszczony. Białka ubijają się ok. 15 minut.
Dodać łyżkę soku z cytryny, zmiksować.
Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i krótko zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier przykleić na końcach do blachy na pianie. Pianę przełożyć szpatułką na papier, powinien powstać kopiec na planie koła o średnicy ok. 22 cm. Wierzch kopca delikatnie rozpłaszczyć, w środku uformować lekkie zagłębienie na krem.
Za pomocą łyżki/noża cukierniczego uformować brzegi, wyciągając je ku górze.
Piekarnik nastawić na 150°C (termoobieg), bezę włożyć do nagrzanego piekarnika i automatycznie po włożeniu obniżyć temp. do 100°C (termoobieg) i piec przez 3,5 godziny.
Bezę najlepiej upiec dnia poprzedniego wieczorem, wyłączyć piekarnik i zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia bezy. - KREM DO BEZY:
Do miski dodać mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder. Wszystko ubić. - Wystudzoną bezę przełożyć na paterę/duży talerz, nałożyć krem i udekorować owocami.
- Wysuszoną bezę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, bez dostępu do powietrza.
Bezę należy przełożyć kremem i owocami tuż przed samym podaniem.