Burgery z buraka i kaszy jaglanej

Jedna porcja ma:

Kalorie 630kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 19 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu
9 porcji

Burgery

106 kcal
280 g buraków
3 kcal
2 łyżki soku z cytryny
393 kcal
110 g kaszy jaglanej
-
320 g wody
842 kcal
150 g słonecznika łuskanego
214 kcal
40 g siemienia lnianego
30 kcal
100 g cebuli czerwonej
243 kcal
70 g bułki tartej
630 kcal
70 g oleju rzepakowego
242 kcal
70 g mąki pszennej typ 450
15 kcal
3 łyżki natki pietruszki
29 kcal
4 szt. ząbków czosnku
-
pieprz cayenne mielony
31 kcal
40 g sosu sojowego
-
sól

Bułki

2122 kcal
9 szt. bułek hamburgerowych

Dodatki

568 kcal
90 g majonezu kieleckiego
50 kcal
9 szt. liści sałaty lodowej
28 kcal
100 g papryki żółtej
18 kcal
140 g ogórków
30 kcal
200 g pomidorów
74 kcal
50 g ketchupu łagodnego

Cały przepis ma:

  • 5668 kcal
  • 634 g węgli
  • 169 g białka
  • 284 g tłuszczu
  1. Z podanych proporcji wychodzi 9 szt. burgerów.

    Bułki hamburgerowe przygotować np. z przepisu:
    https://www.makroprzepisy.pl/przepisy/morelove/puszyste-bulki-hamburgerowe
  2. Ugotować kaszę jaglaną:
    - opłukać kaszę zimną wodą;
    - zagotować wodę, dodać szczyptę soli;
    - wsypać kaszę;
    - gotować kaszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę (nie mieszać kaszy podczas gotowania);
    - po ugotowaniu, pozostawić kaszę na kilka minut pod przykryciem.
  3. Do miski dodać wszystkie składniki na burgery:
    - surowe buraki starte na grubych oczkach,
    - sok z cytryny,
    - ugotowaną kaszę jaglaną,
    - słonecznik (podprażony wcześniej na suchej patelni),
    - siemię lniane,
    - cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
    - bułkę tartą,
    - olej,
    - mąkę (4 łyżki),
    - świeżą, posiekaną natkę pietruszki (16 g),
    - przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
    - dwie szczypty (2/3 łyżeczki) pieprzu cayenne,
    - sos sojowy (4 łyżki),
    - niewielką ilość soli.

    Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić masę (masa powinna się sklejać).
  4. Z masy uformować 18 mniejszych burgerów (jeśli chcemy zrobić podwójne, wysokie burgery) lub 9 większych.
    Burgery układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez ok. 25-30 minut w temp. 200°C (góra-dół). W połowie pieczenia przewrócić burgery na drugą stronę.
  6. Bułki po kolei przekroić, podpiec w opiekaczu, nałożyć po łyżeczce majonezu, następnie liść sałaty, pokrojoną w paski paprykę, burgera, plasterki ogórka, drugiego burgera, plasterki pomidora, ketchup.
  • Burgery z buraka i kaszy jaglanej
  • dodatkowy obraz dla Burgery z buraka i kaszy jaglanej
  • dodatkowy obraz dla Burgery z buraka i kaszy jaglanej

Burgery z buraka i kaszy jaglanej

Jedna porcja ma:

Kalorie 630kcal
Węglowodany 70 g węgli
Białko 19 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu