Burgery z buraka i kaszy jaglanej
Jedna porcja ma:
9
porcji
Burgery
- 106 kcal
- 280 g buraków
- 3 kcal
- 2 łyżki soku z cytryny
- 393 kcal
- 110 g kaszy jaglanej
- -
- 320 g wody
- 842 kcal
- 150 g słonecznika łuskanego
- 214 kcal
- 40 g siemienia lnianego
- 30 kcal
- 100 g cebuli czerwonej
- 243 kcal
- 70 g bułki tartej
- 630 kcal
- 70 g oleju rzepakowego
- 242 kcal
- 70 g mąki pszennej typ 450
- 15 kcal
- 3 łyżki natki pietruszki
- 29 kcal
- 4 szt. ząbków czosnku
- -
- pieprz cayenne mielony
- 31 kcal
- 40 g sosu sojowego
- -
- sól
Bułki
- 2122 kcal
- 9 szt. bułek hamburgerowych
Dodatki
- 568 kcal
- 90 g majonezu kieleckiego
- 50 kcal
- 9 szt. liści sałaty lodowej
- 28 kcal
- 100 g papryki żółtej
- 18 kcal
- 140 g ogórków
- 30 kcal
- 200 g pomidorów
- 74 kcal
- 50 g ketchupu łagodnego
Cały przepis ma:
- 5668 kcal
- 634 g węgli
- 169 g białka
- 284 g tłuszczu
- Z podanych proporcji wychodzi 9 szt. burgerów.
Bułki hamburgerowe przygotować np. z przepisu:
https://www.makroprzepisy.pl/przepisy/morelove/puszyste-bulki-hamburgerowe - Ugotować kaszę jaglaną:
- opłukać kaszę zimną wodą;
- zagotować wodę, dodać szczyptę soli;
- wsypać kaszę;
- gotować kaszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę (nie mieszać kaszy podczas gotowania);
- po ugotowaniu, pozostawić kaszę na kilka minut pod przykryciem. - Do miski dodać wszystkie składniki na burgery:
- surowe buraki starte na grubych oczkach,
- sok z cytryny,
- ugotowaną kaszę jaglaną,
- słonecznik (podprażony wcześniej na suchej patelni),
- siemię lniane,
- cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
- bułkę tartą,
- olej,
- mąkę (4 łyżki),
- świeżą, posiekaną natkę pietruszki (16 g),
- przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- dwie szczypty (2/3 łyżeczki) pieprzu cayenne,
- sos sojowy (4 łyżki),
- niewielką ilość soli.
Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić masę (masa powinna się sklejać). - Z masy uformować 18 mniejszych burgerów (jeśli chcemy zrobić podwójne, wysokie burgery) lub 9 większych.
Burgery układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. - Piec przez ok. 25-30 minut w temp. 200°C (góra-dół). W połowie pieczenia przewrócić burgery na drugą stronę.
- Bułki po kolei przekroić, podpiec w opiekaczu, nałożyć po łyżeczce majonezu, następnie liść sałaty, pokrojoną w paski paprykę, burgera, plasterki ogórka, drugiego burgera, plasterki pomidora, ketchup.