Cebulaki

Jedna porcja ma:

Kalorie 327kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu
7 porcji

Ciasto

1384 kcal
400 g mąki pszennej typ 450
23 kcal
7 g drożdży suszonych
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli
-
230 g letniej wody
270 kcal
30 g oleju rzepakowego

Dodatki

446 kcal
175 g sera żółtego mozzarella
32 kcal
1 szt. cebuli
74 kcal
1 łyżeczka masła
52 kcal
35 g ketchupu łagodnego
-
przyprawa do pizzy

Cały przepis ma:

  • 2291 kcal
  • 315 g węgli
  • 92 g białka
  • 72 g tłuszczu
  1. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
  2. Do miski dodać mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Następnie wlać letnią wodę i olej, wymieszać wszystko łyżką i zarobić ciasto. Wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Na koniec uformować je w kulę, lekko oprószyć, miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

    Po tym czasie ciasto podzielić na 7 równych części i z każdej uformować dłońmi okrągły placek, pozostawiając delikatnie wyższe brzegi. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdy placek posmarować cienką warstwą ketchupu, oprószyć przyprawą do pizzy, następnie nałożyć podsmażoną cebulę i starty ser (po ok. 25 g mozzarelli na sztukę).
  3. Piec w temp. 250°C (opcja góra-dół) przez ok. 10 minut.
    Cebulaki upiec w dwóch turach.
  • Cebulaki
  • dodatkowy obraz dla Cebulaki
  • dodatkowy obraz dla Cebulaki

Cebulaki

Jedna porcja ma:

Kalorie 327kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 10 g tłuszczu