Cebulaki
Jedna porcja ma:
7
porcji
Ciasto
- 1384 kcal
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 23 kcal
- 7 g drożdży suszonych
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- -
- 1 łyżeczka soli
- -
- 230 g letniej wody
- 270 kcal
- 30 g oleju rzepakowego
Dodatki
- 446 kcal
- 175 g sera żółtego mozzarella
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 74 kcal
- 1 łyżeczka masła
- 52 kcal
- 35 g ketchupu łagodnego
- -
- przyprawa do pizzy
Cały przepis ma:
- 2291 kcal
- 315 g węgli
- 92 g białka
- 72 g tłuszczu
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. - Do miski dodać mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Następnie wlać letnią wodę i olej, wymieszać wszystko łyżką i zarobić ciasto. Wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Na koniec uformować je w kulę, lekko oprószyć, miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 7 równych części i z każdej uformować dłońmi okrągły placek, pozostawiając delikatnie wyższe brzegi. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy placek posmarować cienką warstwą ketchupu, oprószyć przyprawą do pizzy, następnie nałożyć podsmażoną cebulę i starty ser (po ok. 25 g mozzarelli na sztukę). - Piec w temp. 250°C (opcja góra-dół) przez ok. 10 minut.
Cebulaki upiec w dwóch turach.