Chleb na maślance

Jedna porcja ma:

Kalorie 241kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu
12 porcji

Zaczyn

779 kcal
225 g mąki pszennej typ 450
6 kcal
7 g drożdży świeżych
-
188 g ciepłej wody

Ciasto

1903 kcal
550 g mąki pszennej typ 450
-
2 łyżeczki soli
9 kcal
10 g drożdży świeżych
196 kcal
400 g maślanki naturalnej
-
125 g ciepłej wody

Cały przepis ma:

  • 2893 kcal
  • 583 g węgli
  • 98 g białka
  • 16 g tłuszczu
  1. Zaczyn najlepiej przygotować na wieczór i rano upiec chleb.

    Zaczyn:
    Do miski dodać składniki na zaczyn - mąkę, drożdże i ciepłą wodę.
    Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę.
    Miskę przykryć papierowym ręcznikiem/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na noc (lub na ok. 8 godzin).
  2. Ciasto:
    Maślankę ogrzać do temperatury pokojowej.
    Do dużej miski dodać mąkę, sól, zaczyn, drożdże i maślankę. Wymieszać z grubsza łyżką.
    Wlewać ciepłą wodę, cały czas mieszając. Wyrobić ciasto.
    Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie, ciasto ponownie zagnieść.
    Formę o wymiarach 35 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-20 minut (ciasto powinno wyrosnąć mniej więcej do brzegów formy).

    Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół).
  4. Chleb piec przez 40 minut, następnie wyciągnąć go z formy i włożyć z papierem na kratkę w piekarniku na kolejne 10 minut, aby się dopiekł.
    (Jeśli po tych 40 minutach skórka jest mocno zrumieniona, chleb można przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby się nie przypalił).
    Chleb jest dobrze upieczony, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.
  5. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu zimną wodą, wówczas ma lepszą skórkę.
  • Chleb na maślance
  • dodatkowy obraz dla Chleb na maślance
  • dodatkowy obraz dla Chleb na maślance

Chleb na maślance

Jedna porcja ma:

Kalorie 241kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu