Chleb na maślance
Jedna porcja ma:
12
porcji
Zaczyn
- 779 kcal
- 225 g mąki pszennej typ 450
- 6 kcal
- 7 g drożdży świeżych
- -
- 188 g ciepłej wody
Ciasto
- 1903 kcal
- 550 g mąki pszennej typ 450
- -
- 2 łyżeczki soli
- 9 kcal
- 10 g drożdży świeżych
- 196 kcal
- 400 g maślanki naturalnej
- -
- 125 g ciepłej wody
Cały przepis ma:
- 2893 kcal
- 583 g węgli
- 98 g białka
- 16 g tłuszczu
- Zaczyn najlepiej przygotować na wieczór i rano upiec chleb.
Zaczyn:
Do miski dodać składniki na zaczyn - mąkę, drożdże i ciepłą wodę.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę.
Miskę przykryć papierowym ręcznikiem/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na noc (lub na ok. 8 godzin). - Ciasto:
Maślankę ogrzać do temperatury pokojowej.
Do dużej miski dodać mąkę, sól, zaczyn, drożdże i maślankę. Wymieszać z grubsza łyżką.
Wlewać ciepłą wodę, cały czas mieszając. Wyrobić ciasto.
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. - Po tym czasie, ciasto ponownie zagnieść.
Formę o wymiarach 35 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-20 minut (ciasto powinno wyrosnąć mniej więcej do brzegów formy).
Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). - Chleb piec przez 40 minut, następnie wyciągnąć go z formy i włożyć z papierem na kratkę w piekarniku na kolejne 10 minut, aby się dopiekł.
(Jeśli po tych 40 minutach skórka jest mocno zrumieniona, chleb można przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby się nie przypalił).
Chleb jest dobrze upieczony, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos. - Zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu zimną wodą, wówczas ma lepszą skórkę.