Chlebek bananowy
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 735 kcal
- 100 g masła
- 752 kcal
- 220 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- -
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 kcal
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -
- 0,3 łyżeczki soli
- -
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 342 kcal
- 360 g bananów
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 154 kcal
- 80 g śmietany 18%
- 11 kcal
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 400 kcal
- 100 g cukru
- 516 kcal
- 80 g orzechów włoskich
Cały przepis ma:
- 3068 kcal
- 351 g węgli
- 64 g białka
- 161 g tłuszczu
- Keksówkę o wymiarach ok. 11x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C (opcja góra-dół). - W rondelku roztopić masło i przestudzić.
- W jednej misce wymieszać mąkę orkiszową lub pszenną, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- W drugiej misce rozgnieść widelcem 4 średnie, mocno dojrzałe banany (360 g).
Wbić jajka i razem krótko zmiksować na puszystą masę. Ciągle miksując wlać ostudzone masło. Następnie dodać kwaśną śmietanę, pastę z wanilii i cukier - zmiksować.
Wsypać suche składniki i delikatnie, bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach (tylko do połączenia).
Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość wymieszać łyżką. - Ciasto przełożyć do keksówki. Piec ok. 50-55 minut w 180°C.