Chłodnik z botwinki
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 34 kcal
- 1 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
- -
- 500 g wrzącej wody
- 114 kcal
- 300 g buraków
- 23 kcal
- 90 g liści botwinki
- 2 kcal
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 kcal
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 240 kcal
- 400 g kefiru naturalnego
- 23 kcal
- 1 szt. ogórków
- 6 kcal
- 15 g koperku
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
Cały przepis ma:
- 756 kcal
- 61 g węgli
- 51 g białka
- 37 g tłuszczu
- Botwinkę dokładnie umyć.
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Łodygi i liście drobno posiekać.
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Koperek posiekać.
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. - Do garnka wrzucić kostkę rosołową, zalać wrzątkiem i rozmieszać do rozpuszczenia.
- Do bulionu dodać same buraczki, zagotować i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Następnie dodać łodygi i liście i gotować przez kolejne 3 minuty. - Dodać sok z cytryny, ocet i gotować jeszcze przez chwilkę.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość ostudzić. - Dodać kefir, ogórka, koperek - wymieszać i schłodzić.
- Podawać z jajkiem (można również dodać pokrojone rzodkiewki).