Ciasto dyniowe
Jedna porcja ma:
16
porcji
Ciasto
- 1267 kcal
- 360 g mąki tortowej typ 450
- 18 kcal
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- -
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- -
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- -
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- -
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 1600 kcal
- 400 g cukru białego
- -
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1250 kcal
- 170 g masła
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- 495 kcal
- 55 g oleju rzepakowego
- 111 kcal
- 425 g puree z dyni
- 59 kcal
- 120 g mleka 2%
- 4 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem serowy
- 1775 kcal
- 650 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 600 kcal
- 150 g cukru pudru
- 730 kcal
- 250 g śmietanki 30%
- -
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- -
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- -
- 1 łyżeczka imbiru (mielonego)
- 8 kcal
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Cały przepis ma:
- 8228 kcal
- 891 g węgli
- 118 g białka
- 468 g tłuszczu
- Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175°C (termoobieg).
Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Do miski dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, cukier i sól. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać do połączenia składników (otrzymamy mieszaninę o konsystencji wilgotnego, gruboziarnistego piasku).
- Do osobnej miski dodać mokre składniki: jajka, olej, puree z dyni, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Należy upiec 3 blaty, dlatego potrzebne są 3 formy o średnicy 20 cm. Można również suche i mokre składniki podzielić osobno na trzy części i odpowiednio łączyć przed każdym pieczeniem.
Przy łączeniu składników ważna jest kolejność - mokre składniki dodajemy do suchych.
- Miksując suche składniki na niskich obrotach należy powoli wlać około połowy masy jajecznej. Obroty miksera należy zwiększyć do średniej prędkości i miksować masę przez 1,5 minuty. Szpatułką lub łyżką zgarnąć masę z boków i spodu miski. Pozostałą część mieszaniny należy wlać w dwóch turach, miksując masę przez 20 sekund po dodaniu każdej porcji.
- Piec przez ok. 30-35 minut. Studzić w formie przez 10 minut, a następnie przełożyć.
- Krem serowy:
Twarożek utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dolewać śmietankę, miksując do uzyskania puszystej konsystencji. Na koniec dodać przyprawy i zmiksować do połączenia. - Ostudzone blaty przełożyć kremem serowym. Posmarować wierzch i boki.