Ciasto francuskie z serem brie i żurawiną
Jedna porcja ma:
15
porcji
Składniki
- 1418 kcal
- 375 g ciasta francuskiego
- 712 kcal
- 200 g sera brie
- 242 kcal
- 150 g żurawiny do mięs i serów
Do posmarowania
- 57 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar M)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
Cały przepis ma:
- 2435 kcal
- 187 g węgli
- 56 g białka
- 158 g tłuszczu
- Ciasto francuskie podzielić na 15 prostokątów o wymiarach ok. 8,5x9 cm.
- Ser brie podzielić na 15 kawałków.
- Na środku każdego prostokąta nałożyć kawałek sera brie i łyżeczkę konfitury z żurawiny.
Przeciwległe rogi ciasta skleić u góry tworząc kopertę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Koperty posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. - Piec w temp. 180°C przez ok. 15 minut (pod koniec można włączyć termoobieg, żeby ciasto się bardziej zrumieniło).