Ciasto "żółty ser"
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 80 kcal
- 2 szt. galaretki o smaku cytrynowym
- -
- 380 g wrzącej wody
- 408 kcal
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 235 kcal
- 250 g pulpy (przecieru) z mango
Cały przepis ma:
- 723 kcal
- 94 g węgli
- 19 g białka
- 30 g tłuszczu
- Tortownicę o średnicy ok. 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do naczynia wsypać galaretki, zalać je wrzącą wodą i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić (galaretka powinna pozostać płynna).
- Do miski dodać gęsty jogurt naturalny i purée z mango (z puszki), zmiksować do połączenia. Następnie wlać przestudzoną galaretkę i ponownie krótko zmiksować.
Całość przelać do formy i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. - Przed podaniem zrobić dziurki za pomocą słomki i łyżki (wykrawacza) do melona/arbuza.