Cielęcina z warzywami po chińsku
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 442 kcal
- 80 g orzechów nerkowca
- 826 kcal
- 480 g cielęciny
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 57 kcal
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 34 kcal
- 200 g pieczarek
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 16 kcal
- 1 szt. marchwi
- 17 kcal
- 0,5 szt. pora
- 64 kcal
- 1 szt. papryki czerwonej
- 8 kcal
- 1 szt. papryki chili
- 22 kcal
- 3 szt. ząbków czosnku
- 8 kcal
- 10 g imbiru
- 450 kcal
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Sos
- 4 kcal
- 6 łyżek octu ryżowego
- 77 kcal
- 10 łyżek sosu sojowego
- -
- 6 łyżek wody
- 360 kcal
- 6 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
Dodatki
- 696 kcal
- 200 g ryżu do sushi
- 7 kcal
- 1 pęczek szczypiorku
Cały przepis ma:
- 3104 kcal
- 333 g węgli
- 168 g białka
- 128 g tłuszczu
- Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
- Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
Cebulę podzielić na ćwiartki i pokroić w piórka.
Marchewkę i pora pokroić na cienkie słupki.
Paprykę pokroić w kostkę.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i posiekać w drobną kostkę.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Szczypiorek posiekać. - W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (łyżki cukru powinny być bardzo płaskie).
- W dużej i wysokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, na dosyć dużym ogniu zrumienić pieczarki i odłożyć na bok.
- Na patelnię dołożyć 2 łyżki oleju, rozgrzać i dodać wszystkie warzywa oraz imbir. Smażyć na większym ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Warzywa odłożyć na bok do pieczarek.
- Na patelnię ponownie dołożyć 2 łyżki oleju, rozgrzać i dodać mięso. Na dużym ogniu smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić.
Na patelnię dołożyć podsmażone wcześniej pieczarki, warzywa i orzechy, wszystko wymieszać i wlać sos. Podsmażać przez ok. 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszając. - Danie z patelni przełożyć na talerze i podawać z ryżem posypanym szczypiorkiem.