Cielęcina z warzywami po chińsku

Jedna porcja ma:

Kalorie 776kcal
Węglowodany 83 g węgli
Białko 42 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

442 kcal
80 g orzechów nerkowca
826 kcal
480 g cielęciny
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
57 kcal
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
34 kcal
200 g pieczarek
16 kcal
0,5 szt. cebuli
16 kcal
1 szt. marchwi
17 kcal
0,5 szt. pora
64 kcal
1 szt. papryki czerwonej
8 kcal
1 szt. papryki chili
22 kcal
3 szt. ząbków czosnku
8 kcal
10 g imbiru
450 kcal
5 łyżek oleju rzepakowego

Sos

4 kcal
6 łyżek octu ryżowego
77 kcal
10 łyżek sosu sojowego
-
6 łyżek wody
360 kcal
6 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego

Dodatki

696 kcal
200 g ryżu do sushi
7 kcal
1 pęczek szczypiorku

Cały przepis ma:

  • 3104 kcal
  • 333 g węgli
  • 168 g białka
  • 128 g tłuszczu
  1. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
  2. Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  3. Przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
    Cebulę podzielić na ćwiartki i pokroić w piórka.
    Marchewkę i pora pokroić na cienkie słupki.
    Paprykę pokroić w kostkę.
    Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i posiekać w drobną kostkę.
    Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
    Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Szczypiorek posiekać.
  5. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (łyżki cukru powinny być bardzo płaskie).
  6. W dużej i wysokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, na dosyć dużym ogniu zrumienić pieczarki i odłożyć na bok.
  7. Na patelnię dołożyć 2 łyżki oleju, rozgrzać i dodać wszystkie warzywa oraz imbir. Smażyć na większym ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Warzywa odłożyć na bok do pieczarek.
  8. Na patelnię ponownie dołożyć 2 łyżki oleju, rozgrzać i dodać mięso. Na dużym ogniu smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić.
    Na patelnię dołożyć podsmażone wcześniej pieczarki, warzywa i orzechy, wszystko wymieszać i wlać sos. Podsmażać przez ok. 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje, co chwilę mieszając.
  9. Danie z patelni przełożyć na talerze i podawać z ryżem posypanym szczypiorkiem.
  • Cielęcina z warzywami po chińsku
  • dodatkowy obraz dla Cielęcina z warzywami po chińsku

Cielęcina z warzywami po chińsku

Jedna porcja ma:

Kalorie 776kcal
Węglowodany 83 g węgli
Białko 42 g białka
Tłuszcze 32 g tłuszczu