Cytrynowe babeczki
Jedna porcja ma:
13
porcji
Składniki
- 218 kcal
- 170 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
- -
- skórka starta z 2 cytryn
- -
- sok z 1/2 cytryny
- 969 kcal
- 280 g mąki pszennej typ 450
- 7 kcal
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 882 kcal
- 120 g masła
- 680 kcal
- 170 g cukru drobnego
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
Lukier
- 400 kcal
- 100 g cukru pudru
- 5 kcal
- 20 g soku z cytryny
Cały przepis ma:
- 3394 kcal
- 487 g węgli
- 59 g białka
- 136 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 13 babeczek.
Metalową formę do muffinek wyłożyć papilotkami (można użyć np. metalowej formy Wilton na 12 szt. + dodatkowo 1 sztywnej papilotki lub po prostu 13 szt. sztywnych papilotek/kubeczków do babeczek jeśli nie mamy formy).
Piekarnik nagrzać do 165°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. - W osobnych miseczkach przygotować odmierzone składniki:
- jogurt naturalny typu greckiego,
- skórkę startą z 2 cytryn,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. - Do większej miski dodać masło, wsypać drobny cukier, następnie zmiksować na jasną, puszystą masę.
Do masy maślanej dodawać jajko jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników.
Dodać naraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach miksera.
Następnie dodać jogurt, skórkę i sok z cytryny. Ponownie bardzo delikatnie zmiksować do połączenia. - Ciasto przelać do papilotek, do ok. 4/5 wysokości formy (niemal do pełna).
Piec w temp. 165°C (opcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 25 - 30 minut. - W międzyczasie przygotować lukier:
Do miseczki wsypać cukier puder, wlać przecedzony sok z cytryny - całość utrzeć. W zależności od preferencji, można zwiększyć lub nieco zmniejszyć ilość soku z cytryny, co wpłynie na gęstość lukru.
Wystudzone babeczki polać lukrem i udekorować np. perełkami Mona Lisa Callebaut i posypką cukrową Dr. Oetker.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony mojewypieki.com