Czekoladowe mini serniczki na zimno z malinami
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 58 kcal
- 200 g malin
- 460 kcal
- 500 g twarogu sernikowego
- 240 kcal
- 60 g cukru pudru
- 1002 kcal
- 200 g czekolady lekko gorzkiej 50%
Cały przepis ma:
- 1760 kcal
- 209 g węgli
- 63 g białka
- 77 g tłuszczu
- Przepis na 5 kokilek o pojemności 200 ml.
Świeże maliny przepłukać i bardzo dokładnie osuszyć.
Ułożyć je na spód kokilek. - Do miski dodać twaróg sernikowy (najlepiej Président) i pozostawić w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzał.
- Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia.
- Do szklanej miski dodać połamane na kosteczki czekolady (najlepiej Wedel, lekko gorzkie 50%). Czekoladę podgrzewać w mikrofalówce, po kilkunastu sekundach mieszając za każdym razem, do momentu aż się całkowicie roztopi. Uwaga, aby nie przegrzać i nie przypalić czekolady.
- Do roztopionej czekolady dodać 2 łyżki twarogu i zmiksować. Partiami dodawać resztę twarogu, cały czas miksując. Powinna powstać gładka, dosyć gęsta masa.
- Masę wyłożyć do kokilek, bezpośrednio na maliny.
- Na wierzch można ułożyć jeszcze owoce.
Kokilki wstawić do lodówki na ok. 2,5 h lub na całą noc.
(Deser gotowy jest do jedzenia praktycznie od razu po przygotowaniu, jednak po kilku godzinach chłodzenia będzie miał sztywniejszą konsystencję.)