Czekoladowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 144 kcal
- 40 g tapioki (drobnego granulatu)
- 768 kcal
- 415 g ekologicznego mleczka kokosowego
- 72 kcal
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 126 kcal
- 25 g czekolady gorzkiej
Sos truskawkowy
- 42 kcal
- 150 g truskawek
- 3 kcal
- 2 łyżki soku z cytryny
- 72 kcal
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 14 kcal
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- -
- 1 łyżka wody
Cały przepis ma:
- 1240 kcal
- 105 g węgli
- 10 g białka
- 88 g tłuszczu
- Tapiokę (1/4 szklanki) wsypać do rondelka i zalać mlekiem kokosowym (1 puszką = 400 ml).
Odstawić na godzinę. - Dodać cukier i zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
Perełki tapioki powinny zrobić się przezroczyste i miękkie. - Pudding przelać do pucharków, żeby się schłodził i stężał.
- W międzyczasie przygotować sos truskawkowy.
Do rondelka włożyć truskawki, dodać sok z cytryny i zasypać cukrem. Podgrzewać pod przykryciem do momentu aż truskawki nieco zmiękną i puszczą sok, wtedy zblendować. - W miseczce rozmieszać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z łyżką zimnej wody. Dodać do sosu i wymieszać.
- Sos mieszać i podgrzewać aż nieco zgęstnieje.
Ostudzić i przełożyć na pudding.