Domowa nutella
Jedna porcja ma:
10
porcji
Składniki
- 440 kcal
- 70 g orzechów laskowych
- 60 kcal
- 120 g mleka 2%
- 160 kcal
- 40 g cukru pudru
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 810 kcal
- 90 g oleju rzepakowego
- 71 kcal
- 20 g mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego
- 91 kcal
- 30 g ciemnego kakao
- -
- 1 szczypta soli
Cały przepis ma:
- 1696 kcal
- 88 g węgli
- 29 g białka
- 138 g tłuszczu
- Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni do momentu aż skórka zacznie pękać i odchodzić. Usunąć skórkę (można np. mieszać orzechy łopatką, lekko dociskając ją do orzechów lub przełożyć orzechy do ścierki i rozetrzeć, albo do słoika i potrząsać).
Obrane orzechy ostudzić, przełożyć do pojemnika blendera z nożykiem i zblendować na pastę orzechową. - Do kielicha blendera wlać mleko, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować.
- Następnie miksując na wolnych obrotach, dolewać cienkim strumieniem olej. Masa powinna gęstnieć.
- Dodać odtłuszczone mleko w proszku. Zblendować.
- Następnie dodać ciemne kakao, szczyptę soli i ostudzoną pastę z orzechów. Zblendować.
- Można dowolnie modyfikować ilość składników i smak, na przykład zmniejszyć ilość orzechów, kakao, dodać więcej cukru itd. Odtłuszczone mleko w proszku zagęszcza krem.