Domowe lody kokosowe (bez maszyny)
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 1460 kcal
- 500 g śmietanki 30%
- 13 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
- 978 kcal
- 300 g gostyńskiego mleka zagęszczonego słodzonego
- 1047 kcal
- 150 g wiórków kokosowych
Cały przepis ma:
- 3498 kcal
- 203 g węgli
- 44 g białka
- 275 g tłuszczu
- Do miski wlać zimną śmietankę 30% i ubić na sztywno (uwaga, aby nie ubijać zbyt długo).
- Dodać ekstrakt waniliowy i mleko zagęszczone słodzone (dwie zielone tubki mleka gostyńskiego lub z puszki) i krótko zmiksować do połączenia.
- Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać szpatułką.
- Lody przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Schładzać przez co najmniej 5 godzin (czas uzależniony będzie od rozmiarów pojemnika).