Domowe mleko kokosowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 140kcal
Węglowodany 6 g węgli
Białko 1 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu
7 porcji

Składniki

22 kcal
90 g wody z kokosa
956 kcal
270 g miąższu z kokosa
-
1000 g gorącej wody

Cały przepis ma:

  • 977 kcal
  • 45 g węgli
  • 10 g białka
  • 91 g tłuszczu
  1. Do pojemnika odlać wodę z kokosa.
    Kokos po jednej stronie posiada trzy dziurki, z czego jedna jest dosyć miękka. Należy wbić w nią czubek noża i wydrążyć trochę miąższu, aby dostać się do środka i odlać wodę.
  2. Następnie kokos należy namoczyć pod bieżącą wodą, wówczas jego skorupa stanie się bardziej delikatna i łatwiej będzie go otworzyć.
  3. Wzdłuż kokosa widoczne są trzy linie. Trzymając w jednej ręce kokos, a w drugiej ciężki nóż lub młotek, należy uderzać w środek kokosa, w miejscu w którym przebiegają linie. Najlepiej odwracać kokos dookoła i uderzać po kolei w środkową część każdej linii. Orzech kokosowy powinien w ten sposób łatwo pęknąć.
  4. Za pomocą noża, oddzielić miąższ od skorupy - miąższ należy wycinać po kawałku i lekko podważać.
  5. Miąższ podzielić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rozdrabniacza do blendera i zmiksować na wiórki.
  6. Wiórki przełożyć do wysokiego pojemnika, zalać wodą z kokosa i gorącą wodą, blendować przez ok. 2 minuty.
  7. Mleko przelać przez sitko wyłożone gazą. Odcisnąć wiórki.

    Mleko można przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Mleko kokosowe po czasie się rozwarstwi, na wierzchu stwardnieje tłuszcz, dlatego przed użyciem należy je podgrzać i wymieszać lub potrząsnąć kilka razy słoikiem.
  • Domowe mleko kokosowe
  • dodatkowy obraz dla Domowe mleko kokosowe
  • dodatkowy obraz dla Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 140kcal
Węglowodany 6 g węgli
Białko 1 g białka
Tłuszcze 13 g tłuszczu