Domowe mleko kokosowe
Jedna porcja ma:
7
porcji
Składniki
- 22 kcal
- 90 g wody z kokosa
- 956 kcal
- 270 g miąższu z kokosa
- -
- 1000 g gorącej wody
Cały przepis ma:
- 977 kcal
- 45 g węgli
- 10 g białka
- 91 g tłuszczu
- Do pojemnika odlać wodę z kokosa.
Kokos po jednej stronie posiada trzy dziurki, z czego jedna jest dosyć miękka. Należy wbić w nią czubek noża i wydrążyć trochę miąższu, aby dostać się do środka i odlać wodę. - Następnie kokos należy namoczyć pod bieżącą wodą, wówczas jego skorupa stanie się bardziej delikatna i łatwiej będzie go otworzyć.
- Wzdłuż kokosa widoczne są trzy linie. Trzymając w jednej ręce kokos, a w drugiej ciężki nóż lub młotek, należy uderzać w środek kokosa, w miejscu w którym przebiegają linie. Najlepiej odwracać kokos dookoła i uderzać po kolei w środkową część każdej linii. Orzech kokosowy powinien w ten sposób łatwo pęknąć.
- Za pomocą noża, oddzielić miąższ od skorupy - miąższ należy wycinać po kawałku i lekko podważać.
- Miąższ podzielić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rozdrabniacza do blendera i zmiksować na wiórki.
- Wiórki przełożyć do wysokiego pojemnika, zalać wodą z kokosa i gorącą wodą, blendować przez ok. 2 minuty.
- Mleko przelać przez sitko wyłożone gazą. Odcisnąć wiórki.
Mleko można przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Mleko kokosowe po czasie się rozwarstwi, na wierzchu stwardnieje tłuszcz, dlatego przed użyciem należy je podgrzać i wymieszać lub potrząsnąć kilka razy słoikiem.