Dorsz z sałatką i ziemniakami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Ryba
- 246 kcal
- 300 g dorsza atlantyckiego (polędwicy)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 3 kcal
- 2 łyżki soku z cytryny
- -
- koperek
- -
- kolendra
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
Dodatki
- 231 kcal
- 300 g ziemniaków
- 110 kcal
- 15 g masła
Sałatka
- 11 kcal
- 80 g sałaty lodowej
- 134 kcal
- 60 g sera fety
- 26 kcal
- 1 szt. pomidorów
- 73 kcal
- 50 g zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- oliwa
Cały przepis ma:
- 923 kcal
- 67 g węgli
- 70 g białka
- 44 g tłuszczu
- Przygotować sałatkę (2 porcje):
W miseczkach wymieszać potarganą sałatę lodową, pokrojony w kostkę ser fetę, pokrojonego na kawałki pomidora, odcedzone oliwki. Całość doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. - Polędwicę z dorsza umyć, osuszyć, skropić oliwą, polać sokiem z cytryny i doprawić solą, pieprzem, koperkiem i kolendrą (zioła mogą być suszone).
Rybę zawinąć w folię aluminiową.
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg) i piec ok. 15 minut. - W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie (gotować do miękkości ok. 20-25 minut). Odcedzić, utłuc z dodatkiem masła.