Dorsz z sałatką i ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 462kcal
Węglowodany 33 g węgli
Białko 35 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu
2 porcje

Ryba

246 kcal
300 g dorsza atlantyckiego (polędwicy)
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
3 kcal
2 łyżki soku z cytryny
-
koperek
-
kolendra
90 kcal
1 łyżka oliwy

Dodatki

231 kcal
300 g ziemniaków
110 kcal
15 g masła

Sałatka

11 kcal
80 g sałaty lodowej
134 kcal
60 g sera fety
26 kcal
1 szt. pomidorów
73 kcal
50 g zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
oliwa

Cały przepis ma:

  • 923 kcal
  • 67 g węgli
  • 70 g białka
  • 44 g tłuszczu
  1. Przygotować sałatkę (2 porcje):
    W miseczkach wymieszać potarganą sałatę lodową, pokrojony w kostkę ser fetę, pokrojonego na kawałki pomidora, odcedzone oliwki. Całość doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
  2. Polędwicę z dorsza umyć, osuszyć, skropić oliwą, polać sokiem z cytryny i doprawić solą, pieprzem, koperkiem i kolendrą (zioła mogą być suszone).
    Rybę zawinąć w folię aluminiową.

    Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg) i piec ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie (gotować do miękkości ok. 20-25 minut). Odcedzić, utłuc z dodatkiem masła.
  • Dorsz z sałatką i ziemniakami

Dorsz z sałatką i ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 462kcal
Węglowodany 33 g węgli
Białko 35 g białka
Tłuszcze 22 g tłuszczu