Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Jedna porcja ma:
24
porcje
Ciasto
- 2249 kcal
- 650 g mąki pszennej typ 450
- 240 kcal
- 60 g cukru
- 125 kcal
- 250 g mleka 2%
- 28 kcal
- 30 g drożdży świeżych
- 919 kcal
- 125 g masła
- -
- 1 szczypta soli
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
Do posmarowania
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
Nadzienie
- 636 kcal
- 120 g czekolady mlecznej
- 602 kcal
- 120 g czekolady gorzkiej
Cały przepis ma:
- 5103 kcal
- 664 g węgli
- 124 g białka
- 213 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzą 24 rogaliki.
Do dużej miski odmierzyć mąkę.
Do miseczki odmierzyć cukier.
Do rondelka wlać mleko i lekko podgrzać. - Przygotować zaczyn (cukier, mleko i mąkę bierzemy z odmierzonych wcześniej porcji).
Do osobnej miseczki dodać drożdże i łyżeczkę cukru, rozmieszać do płynnej postaci. Następnie wlać ok. 50 g letniego mleka, wymieszać do połączenia. Dodać 2 łyżki mąki, z grubsza wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. - Do pozostałej w rondelku części mleka dodać masło i całość lekko podgrzać do roztopienia masła.
- Do miski z mąką wsypać cukier, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dołożyć zaczyn i delikatnie zamieszać.
Dodać jajka, ponownie całość zamieszać. Na koniec stopniowo wlać letnie mleko z roztopionym masłem, cały czas delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut (powinno być jednolite, będzie dosyć rzadkie). Miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. - Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto odgazować dłonią i podzielić na 3 równe części.
Na stolnicy podsypanej mąką krótko zarobić każdą część, rozwałkować na placek o średnicy ok. 32 cm, podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć po ok. 10 g pastylek czekoladowych lub 2 kostki czekolady (np. kostkę mlecznej i kostkę gorzkiej czekolady). Zwinąć rogaliki od szerszej do węższej strony.
W ten sam sposób przygotować pozostałe dwie części ciasta. - Gotowe rogaliki układać na blaszkach zachowując odstępy. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. - Piec w temp. 180°C (opcja góra-dół) przez ok. 18 minut. Rogaliki upiec w dwóch turach.
Najlepsze są jeszcze ciepłe, wtedy też są idealnie puszyste i miękkie.