Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Jedna porcja ma:

Kalorie 213kcal
Węglowodany 28 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
24 porcje

Ciasto

2249 kcal
650 g mąki pszennej typ 450
240 kcal
60 g cukru
125 kcal
250 g mleka 2%
28 kcal
30 g drożdży świeżych
919 kcal
125 g masła
-
1 szczypta soli
234 kcal
3 szt. jaj (L)

Do posmarowania

63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%

Nadzienie

636 kcal
120 g czekolady mlecznej
602 kcal
120 g czekolady gorzkiej

Cały przepis ma:

  • 5103 kcal
  • 664 g węgli
  • 124 g białka
  • 213 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzą 24 rogaliki.

    Do dużej miski odmierzyć mąkę.
    Do miseczki odmierzyć cukier.
    Do rondelka wlać mleko i lekko podgrzać.
  2. Przygotować zaczyn (cukier, mleko i mąkę bierzemy z odmierzonych wcześniej porcji).
    Do osobnej miseczki dodać drożdże i łyżeczkę cukru, rozmieszać do płynnej postaci. Następnie wlać ok. 50 g letniego mleka, wymieszać do połączenia. Dodać 2 łyżki mąki, z grubsza wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Do pozostałej w rondelku części mleka dodać masło i całość lekko podgrzać do roztopienia masła.
  4. Do miski z mąką wsypać cukier, dodać szczyptę soli i wymieszać. Dołożyć zaczyn i delikatnie zamieszać.
    Dodać jajka, ponownie całość zamieszać. Na koniec stopniowo wlać letnie mleko z roztopionym masłem, cały czas delikatnie mieszając łyżką.
    Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut (powinno być jednolite, będzie dosyć rzadkie). Miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
  5. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto odgazować dłonią i podzielić na 3 równe części.
    Na stolnicy podsypanej mąką krótko zarobić każdą część, rozwałkować na placek o średnicy ok. 32 cm, podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć po ok. 10 g pastylek czekoladowych lub 2 kostki czekolady (np. kostkę mlecznej i kostkę gorzkiej czekolady). Zwinąć rogaliki od szerszej do węższej strony.

    W ten sam sposób przygotować pozostałe dwie części ciasta.
  6. Gotowe rogaliki układać na blaszkach zachowując odstępy. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  7. Piec w temp. 180°C (opcja góra-dół) przez ok. 18 minut. Rogaliki upiec w dwóch turach.
    Najlepsze są jeszcze ciepłe, wtedy też są idealnie puszyste i miękkie.
  • Drożdżowe rogaliki z czekoladą
  • dodatkowy obraz dla Drożdżowe rogaliki z czekoladą
  • dodatkowy obraz dla Drożdżowe rogaliki z czekoladą
  • dodatkowy obraz dla Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Jedna porcja ma:

Kalorie 213kcal
Węglowodany 28 g węgli
Białko 5 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu