Empanadas (meksykańskie pierożki)
Jedna porcja ma:
28
porcji
Nadzienie
- 247 kcal
- 260 g fasoli czerwonej
- 56 kcal
- 70 g kukurydzy konserwowej
- 490 kcal
- 250 g gotowanej cielęciny
- 281 kcal
- 150 g kiełbasy morlińskiej z piersią kurczaka
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- 34 kcal
- 1 szt. papryki żółtej
- 4 kcal
- 0,5 szt. papryki chili
- 26 kcal
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 17 kcal
- 240 g bulionu cielęcego
- 15 kcal
- 2 łyżki sosu sojowego
- 12 kcal
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 3 kcal
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- 357 kcal
- 140 g sera żółtego mozzarella
Ciasto kruche
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 40 kcal
- 2 łyżeczki cukru
- -
- 1 łyżeczka soli
- 1838 kcal
- 250 g masła
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- -
- 80 g zimnej wody
Do posmarowania
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- -
- papryka słodka wędzona (mielona)
Cały przepis ma:
- 5398 kcal
- 447 g węgli
- 235 g białka
- 293 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 28 sztuk pierożków.
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Do miski dodać odcedzoną fasolę czerwoną z puszki i kukurydzę.
Ugotowane mięso z rosołu pokroić w dosyć cienkie plastry (o szerokości ok. 0,5 cm) w poprzek włókien, a następnie w kostkę. Przełożyć do miski. - Kiełbasę przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Zrumienić na patelni i przełożyć do miski.
Na tej samej patelni podsmażyć przez chwilę pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryki. Wszystko włożyć do miski i wymieszać. - Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy, bulion, sos sojowy oraz przyprawy (mieloną słodką paprykę, kolendrę, sól, pieprz), wymieszać. Gotować przez ok. 8 minut i wlać do miski z farszem, całość wymieszać i ewentualnie doprawić. Dla ostrzejszego smaku można dodać mielonej ostrej papryki lub chili.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Przygotować ciasto.
Do dużej miski dodać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki posiekać za pomocą siekacza do kruchego ciasta. Jak powstanie kruszonka, dodać jajka i szybko zagnieść ciasto, dolewając wodę.
Jednolite ciasto podzielić na dwie części, uformować kule, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć jedną część na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować (na grubość ok. 1,5-2 mm). Szklanką wycinać kółka o średnicy ok. 8,5 cm. Na jedno kółko nałożyć nadzienie (ok. 35 g), trochę mozzarelli (ok. 5 g), przykryć drugim kółkiem i dokładnie skleić brzegi.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. - Wierzch każdego pierożka posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć wędzoną papryką w proszku.
Drugą część ciasta przygotować w taki sam sposób. - Piec w temp. 180°C (opcja góra-dół) przez ok. 25 minut.