Fasolka po bretońsku na szybko
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 647 kcal
- 2 szt. fasolki w sosie pomidorowym
- 334 kcal
- 100 g boczku wędzonego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 620 kcal
- 200 g kiełbasy wiejskiej
- 80 kcal
- 1 szt. pomidorów krojonych bez skórki, w soku pomidorowym
- 52 kcal
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- -
- 2 łyżki suszonego majeranku
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
Cały przepis ma:
- 1780 kcal
- 133 g węgli
- 105 g białka
- 85 g tłuszczu
- Do garnka wlać 2 puszki fasolki wraz z sosem pomidorowym. Zagotować.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do fasolki, starając się nie wlać tłuszczu z patelni.
- Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu wytopionym z boczku. Pod koniec dodać na patelnię czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka z fasolką.
- Kiełbasę podzielić wzdłuż na 4 części i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. W międzyczasie dodać do fasolki krojone pomidory z puszki.
Dodać zrumienioną kiełbasę. - Dodać koncentrat pomidorowy.
- Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- Gotować przez około 15 minut bez przykrycia.
Jeśli fasolka byłaby zbyt gęsta, dodać wrzącej wody.