Fit kulki z masłem orzechowym, migdałami i gorzką czekoladą
Jedna porcja ma:
20
porcji
Składniki
- 359 kcal
- 130 g suszonych daktyli
- 429 kcal
- 75 g migdałów
- 227 kcal
- 60 g płatków owsianych błyskawicznych
- 160 kcal
- 30 g siemienia lnianego
- 755 kcal
- 120 g kremowego masła orzechowego
- 98 kcal
- 20 g nasion chia
- -
- 20 g wody
- 151 kcal
- 30 g czekolady gorzkiej
Cały przepis ma:
- 2178 kcal
- 192 g węgli
- 66 g białka
- 135 g tłuszczu
- Przepis na 20 kulek (1 kulka = 24 g).
Zmielić siemię lniane.
Do kielicha blendera wrzucić suszone daktyle bez pestek, migdały, płatki owsiane i zmielone siemię lniane.
Dokładnie zblendować. - Dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować. Masa powinna zrobić się wilgotna i klejąca.
Jeśli blender nie radzi sobie z miksowaniem masła orzechowego, przełożyć wszystko do miski i wymieszać łopatką. - Dodać nasiona chia, 2 łyżki wody i pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi dłońmi formować kulki. Wychodzi 20 kulek po 24 g każda.
- Kulki najlepiej ułożyć w pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia i przechowywać w zamrażalniku lub lodówce.