Fit kulki z suszonymi jabłkami i cynamonem
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 87 kcal
- 15 g migdałów w płatkach
- 63 kcal
- 10 g orzechów laskowych
- 71 kcal
- 30 g suszonych jabłek
- 69 kcal
- 25 g rodzynek
- 179 kcal
- 65 g suszonych daktyli
- -
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 57 kcal
- 15 g płatków owsianych błyskawicznych
- -
- 1 łyżka wody
Cały przepis ma:
- 527 kcal
- 97 g węgli
- 9 g białka
- 16 g tłuszczu
- Rodzynki i daktyle zalać gorącą wodą na ok. 10 minut. Odlać wodę (wody można użyć jeszcze na koniec do nawilżenia masy, jeśli byłaby zbyt sucha).
- Migdały i orzechy laskowe rozdrobnić w pojemniku blendera z nożykiem. Przełożyć do miski.
- Kawałki suszonych jabłek rozdrobnić (można również krótko zblendować w pojemniku z nożykiem). Przełożyć do miski.
- Namoczone rodzynki i daktyle zblendować na masę w pojemniku blendera z nożykiem. Przełożyć do miski.
- Do masy dodać płaską łyżeczkę cynamonu i płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać łyżkę wody.
- Formować kulki (z podanej ilości można zrobić np. 5 kulek po ok. 35 g). Przechowywać je w lodówce.