Francuskie lody waniliowe
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 314 kcal
- 5 szt. żółtek (rozmiar L)
- -
- 1 szczypta soli
- 600 kcal
- 150 g cukru białego drobnego
- 150 kcal
- 250 g mleka 3,2%
- 1460 kcal
- 500 g śmietanki 30%
- 11 kcal
- 2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Cały przepis ma:
- 2535 kcal
- 179 g węgli
- 35 g białka
- 186 g tłuszczu
- Do metalowej miski wbić 5 dużych żółtek, dodać szczyptę soli, wsypać cukier. Wymieszać trzepaczką na gładką, błyszczącą, jasnożółtą masę. Odłożyć.
- W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać pełne mleko i śmietankę, wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż delikatnie zacznie się gotować i pojawią się małe bąbelki na całej powierzchni. Od razu ściągnąć z ognia.
- Chochelkę zagotowanego mleka wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Jak składniki w pełni się połączą, wlać kolejną chochelkę mleka i ponownie wymieszać do połączenia. Następnie powoli wlać resztę mleka, cały czas mieszając.
- Na koniec dodać ekstrakt waniliowy (lub ziarenka z 1 laski wanilii), wymieszać.
- Schłodzić mieszaninę. Najlepiej w lodowej kąpieli, czyli umieszczając gorącą miskę w większej misce wypełnionej lodem. Krem należy co jakiś czas zamieszać, po ok. 15 minutach powinien być schłodzony. Miskę przykryć folią i odłożyć na noc do lodówki.
- Po kilku godzinach chłodzenia, krem zmiksować na średnich obrotach. Przykryć folią i włożyć do zamrażalnika. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.