Francuskie lody waniliowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 317kcal
Węglowodany 22 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 23 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

314 kcal
5 szt. żółtek (rozmiar L)
-
1 szczypta soli
600 kcal
150 g cukru białego drobnego
150 kcal
250 g mleka 3,2%
1460 kcal
500 g śmietanki 30%
11 kcal
2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Cały przepis ma:

  • 2535 kcal
  • 179 g węgli
  • 35 g białka
  • 186 g tłuszczu
  1. Do metalowej miski wbić 5 dużych żółtek, dodać szczyptę soli, wsypać cukier. Wymieszać trzepaczką na gładką, błyszczącą, jasnożółtą masę. Odłożyć.
  2. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać pełne mleko i śmietankę, wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż delikatnie zacznie się gotować i pojawią się małe bąbelki na całej powierzchni. Od razu ściągnąć z ognia.
  3. Chochelkę zagotowanego mleka wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Jak składniki w pełni się połączą, wlać kolejną chochelkę mleka i ponownie wymieszać do połączenia. Następnie powoli wlać resztę mleka, cały czas mieszając.
  4. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy (lub ziarenka z 1 laski wanilii), wymieszać.
  5. Schłodzić mieszaninę. Najlepiej w lodowej kąpieli, czyli umieszczając gorącą miskę w większej misce wypełnionej lodem. Krem należy co jakiś czas zamieszać, po ok. 15 minutach powinien być schłodzony. Miskę przykryć folią i odłożyć na noc do lodówki.
  6. Po kilku godzinach chłodzenia, krem zmiksować na średnich obrotach. Przykryć folią i włożyć do zamrażalnika. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.
  • Francuskie lody waniliowe

Francuskie lody waniliowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 317kcal
Węglowodany 22 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 23 g tłuszczu