Hummus
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 281 kcal
- 240 g ciecierzycy w słonej zalewie
- -
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 14 kcal
- 55 g soku z cytryny
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- -
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 424 kcal
- 70 g tahini
- -
- 2 łyżki zimnej wody
- 6 kcal
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
Dodatkowo
- -
- oliwa
- -
- papryka ostra (mielona)
Cały przepis ma:
- 822 kcal
- 58 g węgli
- 30 g białka
- 50 g tłuszczu
- Ciecierzycę z puszki odsączyć, opłukać w zimnej wodzie.
- Do garnka dodać ciecierzycę i sodę oczyszczoną. Zalać zimną wodą, tak aby przykryć ciecierzycę, zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 25 minut lub do momentu aż ciecierzyca napęcznieje, a skórki będą miękkie i zaczną odchodzić.
Na sitku odcedzić ciecierzycę, przelać ją zimną wodą przez ok. 30 sekund i osuszyć. - Do pojemnika blendera z nożykiem wlać wyciśnięty sok z cytryny, dodać posiekany ząbek czosnku i sól. Blendować do momentu, aż czosnek zostanie bardzo drobno rozdrobniony. Całość odłożyć na co najmniej 10 minut (dzięki temu czosnek będzie miał łagodniejszy smak).
- Następnie do pojemnika blendera dodać tahini i blendować aż masa będzie gęsta i kremowa. Co jakiś czas należy zeskrobać i zamieszać tahini z boków i spodu pojemnika, tak aby wszystko dokładnie połączyć.
W międzyczasie dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody (jeśli użyte tahini jest bardzo gęste, należy dodać jeszcze 1-2 łyżki zimnej wody).
Masa powinna być gładka, jasna i kremowa. - Dodać kmin rzymski, ugotowaną ciecierzycę. Zmiksować, dodając w międzyczasie oliwę. Blendować przez ok. 2 minuty, do momentu aż hummus będzie gładki i kremowy. W razie potrzeby można dodać nieco więcej zimnej wody.
- Skropić oliwą, posypać ostrą papryką.