Hummus

Jedna porcja ma:

Kalorie 103kcal
Węglowodany 7 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu
8 porcji

Składniki

281 kcal
240 g ciecierzycy w słonej zalewie
-
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
14 kcal
55 g soku z cytryny
7 kcal
1 ząbek czosnku
-
0,5 łyżeczki soli morskiej
424 kcal
70 g tahini
-
2 łyżki zimnej wody
6 kcal
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
90 kcal
1 łyżka oliwy

Dodatkowo

-
oliwa
-
papryka ostra (mielona)

Cały przepis ma:

  • 822 kcal
  • 58 g węgli
  • 30 g białka
  • 50 g tłuszczu
  1. Ciecierzycę z puszki odsączyć, opłukać w zimnej wodzie.
  2. Do garnka dodać ciecierzycę i sodę oczyszczoną. Zalać zimną wodą, tak aby przykryć ciecierzycę, zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 25 minut lub do momentu aż ciecierzyca napęcznieje, a skórki będą miękkie i zaczną odchodzić.
    Na sitku odcedzić ciecierzycę, przelać ją zimną wodą przez ok. 30 sekund i osuszyć.
  3. Do pojemnika blendera z nożykiem wlać wyciśnięty sok z cytryny, dodać posiekany ząbek czosnku i sól. Blendować do momentu, aż czosnek zostanie bardzo drobno rozdrobniony. Całość odłożyć na co najmniej 10 minut (dzięki temu czosnek będzie miał łagodniejszy smak).
  4. Następnie do pojemnika blendera dodać tahini i blendować aż masa będzie gęsta i kremowa. Co jakiś czas należy zeskrobać i zamieszać tahini z boków i spodu pojemnika, tak aby wszystko dokładnie połączyć.
    W międzyczasie dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody (jeśli użyte tahini jest bardzo gęste, należy dodać jeszcze 1-2 łyżki zimnej wody).
    Masa powinna być gładka, jasna i kremowa.
  5. Dodać kmin rzymski, ugotowaną ciecierzycę. Zmiksować, dodając w międzyczasie oliwę. Blendować przez ok. 2 minuty, do momentu aż hummus będzie gładki i kremowy. W razie potrzeby można dodać nieco więcej zimnej wody.
  6. Skropić oliwą, posypać ostrą papryką.
  • Hummus

Hummus

Jedna porcja ma:

Kalorie 103kcal
Węglowodany 7 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu