Indyk z pieczonymi w miodzie marchewkami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Indyk
- 420 kcal
- 500 g polędwiczek z indyka
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 9 kcal
- 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 2 łyżeczki przyprawy lubczykowej do rosołu
- -
- świeży tymianek
Marchewki
- 135 kcal
- 500 g marchwi
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 223 kcal
- 70 g miodu wielokwiatowego
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- świeży tymianek
Dodatkowo
- 4 kcal
- 25 g sałaty karbowanej
Cały przepis ma:
- 1152 kcal
- 101 g węgli
- 102 g białka
- 45 g tłuszczu
- Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą.
W miseczce połączyć przyprawy - pieprz, przyprawę do kurczaka, słodką paprykę i przyprawę lubczykową. Posypać nimi mięso z obu stron. Nałożyć kilka gałązek świeżego tymianku.
Włożyć do lodówki na ok. 1-2 godziny lub na całą noc. - Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 45 minut w 180°C (opcja z termoobiegiem).
- Przed podaniem pokroić i polać sosem pieczeniowym.
- Przygotować marchewki.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Najlepiej wykorzystać młode marchewki z nacią.
Nać uciąć w odległości ok. 1,5 cm od marchewki.
Marchewki obrać. - Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ułożyć na niej marchewki.
W miseczce wymieszać oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz oraz listki świeżego tymianku. Ułożyć też kilka gałązek tymianku.
Marchewki wraz z gałązkami tymianku polać dokładnie z każdej strony marynatą. - Marchewki ułożyć w jednej warstwie, tak żeby nie zachodziły na siebie.
Piec przez ok. 30 minut w 200°C. Po tym czasie powinny zrobić się miękkie. W połowie pieczenia przewrócić marchewki i obtoczyć je ponownie w marynacie. - Na talerzu ułożyć pokrojone mięso, ciepłe marchewki i umytą sałatę skropioną sosem z marchewek.