Jogurtowa pianka z wiśniami i galaretką
Jedna porcja ma:
4
porcje
Jogurtowa pianka
- 234 kcal
- 390 g jogurtu naturalnego gęstego
- 160 kcal
- 40 g cukru pudru
- 48 kcal
- 14 g żelatyny
- -
- 20 g zimnej wody
- 75 kcal
- 150 g mleka 2%
Wierzch
- 250 kcal
- 1 szt. galaretki o smaku wiśniowym
- -
- 400 g wrzącej wody
- 71 kcal
- 150 g wiśni
Cały przepis ma:
- 838 kcal
- 138 g węgli
- 40 g białka
- 15 g tłuszczu
- Do miski dodać jogurt i cukier puder, wymieszać i odłożyć.
- Żelatynę odmierzyć do miseczki, zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia na ok. 5 minut.
- Mleko zagotować.
- Żelatynę włożyć do mikrofali i podgrzewać przez ok. 10 sekund, aż całkowicie się rozpuści (uwaga, aby jej nie zagotować).
- Do rozpuszczonej żelatyny wlać niewielką ilość gorącego mleka i dokładnie rozmieszać do połączenia. W ten sposób wlewać partiami resztę mleka, cały czas energicznie mieszając.
Odłożyć do ostudzenia. - Jogurt w misce zmiksować na najwyższych obrotach. Ciągle miksując, wlewać chłodne mleko. Ubijać przez około minutę.
Masę wlać do kieliszków i wstawić do lodówki do stężenia. - Galaretkę rozpuścić w 400 g wrzącej wody.
- Na piankę ułożyć wydrylowane wiśnie i zalać je chłodną galaretką.
Wstawić do lodówki do stężenia.