Kakaowe naleśniki z kremowym nadzieniem serowym
Jedna porcja ma:
5
porcji
Ciasto na naleśniki
- 441 kcal
- 60 g masła
- 830 kcal
- 240 g mąki pszennej typ 450
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 120 kcal
- 30 g cukru białego
- 106 kcal
- 35 g ciemnego kakao
- 300 kcal
- 600 g mleka 2%
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
Nadzienie
- 460 kcal
- 400 g twarogu półtłustego
- 788 kcal
- 200 g mascarpone
- 163 kcal
- 85 g śmietany 18%
- 280 kcal
- 70 g cukru białego
Polewa
- 301 kcal
- 60 g czekolady gorzkiej
- 25 kcal
- 50 g mleka 2%
Do posypania
- 70 kcal
- 10 g wiórków kokosowych
Cały przepis ma:
- 4260 kcal
- 380 g węgli
- 163 g białka
- 228 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 10 naleśników o średnicy 25 cm.
W rondelku roztopić masło. - Do miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy i cukier biały, dodać ciemne kakao i wymieszać.
Wlać mleko, dodać jajka i dokładnie zmiksować.
Wlać roztopione, lekko przestudzone masło i ponownie dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Odstawić na kilka minut. - Patelnię do naleśników rozgrzać. Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron po ok. 1,5 minuty.
- W międzyczasie przygotować nadzienie.
Do miski dodać wszystkie składniki nadzienia: twaróg, mascarpone, śmietanę i cukier. Wszystko zblendować na gładką masę. - Ciepłe naleśniki smarować masą serową (na jednego naleśnika przypada ok. 75 g masy) i zwijać w rulony.
- Do miseczki dodać połamane kostki czekolady i mleko. Podgrzewać po kilka sekund w mikrofalówce i za każdym razem energicznie mieszać i sprawdzać konsystencję (uwaga aby nie spalić czekolady).
Naleśniki dekorować polewą i posypać je wiórkami kokosowymi.