Kakaowe naleśniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym
Jedna porcja ma:
14
porcji
Ciasto na naleśniki
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 80 kcal
- 20 g cukru trzcinowego
- 156 kcal
- 40 g ciemnego kakao
- 335 kcal
- 670 g mleka 2%
- -
- 330 g wody
Nadzienie
- 497 kcal
- 350 g dżemu truskawkowego o obniżonej zawartości cukrów
- 1331 kcal
- 210 g masła orzechowego
Cały przepis ma:
- 4349 kcal
- 573 g węgli
- 155 g białka
- 153 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 14 naleśników o średnicy ok. 23 cm.
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukry, kakao, mleko i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. - Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki lekko się zrumienią. - Naleśniki smarować masłem orzechowym i dżemem, składać w kopertę.