Kasza pęczak na słodko z karmelizowanymi orzechami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 372 kcal
- 110 g kaszy pęczak
- -
- 250 g wody
- -
- 1 szczypta soli
- 180 kcal
- 360 g mleka 2%
- 14 kcal
- 4 g mąki ziemniaczanej
- -
- 1 łyżka zimnej wody
Karmelizowane orzechy
- 387 kcal
- 60 g orzechów włoskich
- 147 kcal
- 20 g masła
- 24 kcal
- 6 g cukru trzcinowego
- 80 kcal
- 25 g miodu wielokwiatowego
Cały przepis ma:
- 1203 kcal
- 135 g węgli
- 31 g białka
- 61 g tłuszczu
- Pęczak przed gotowaniem przelać zimną wodą.
Zagotować szklankę wody, posolić do smaku. Wsypać pół szklanki kaszy. Kaszę gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Po wyłączeniu, kaszę zostawić pod przykryciem jeszcze na ok. 5 minut - wchłonie w tym czasie resztę wody. - W miseczce wymieszać 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 łyżką zimnej wody.
Do ugotowanej kaszy wlać gorące mleko i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Gotować przez ok. 5 minut aż zacznie gęstnieć, co jakiś czas mieszając. - Na suchej, rozgrzanej patelni lekko podprażyć orzechy. Następnie grubo je posiekać.
W rondelku roztopić masło z cukrem trzcinowym (1/2 łyżki) i miodem (1 łyżką). Dodać posiekane orzechy i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje i oblepi orzechy (ok. 4-5 minut, powinna mieć złoty kolor), cały czas mieszając. - Pęczotto przełożyć do dwóch miseczek, polać polewą orzechową.