Kasza pęczak na słodko z karmelizowanymi orzechami

Jedna porcja ma:

Kalorie 602kcal
Węglowodany 68 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 31 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

372 kcal
110 g kaszy pęczak
-
250 g wody
-
1 szczypta soli
180 kcal
360 g mleka 2%
14 kcal
4 g mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka zimnej wody

Karmelizowane orzechy

387 kcal
60 g orzechów włoskich
147 kcal
20 g masła
24 kcal
6 g cukru trzcinowego
80 kcal
25 g miodu wielokwiatowego

Cały przepis ma:

  • 1203 kcal
  • 135 g węgli
  • 31 g białka
  • 61 g tłuszczu
  1. Pęczak przed gotowaniem przelać zimną wodą.

    Zagotować szklankę wody, posolić do smaku. Wsypać pół szklanki kaszy. Kaszę gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
    Po wyłączeniu, kaszę zostawić pod przykryciem jeszcze na ok. 5 minut - wchłonie w tym czasie resztę wody.
  2. W miseczce wymieszać 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 łyżką zimnej wody.

    Do ugotowanej kaszy wlać gorące mleko i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Gotować przez ok. 5 minut aż zacznie gęstnieć, co jakiś czas mieszając.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni lekko podprażyć orzechy. Następnie grubo je posiekać.

    W rondelku roztopić masło z cukrem trzcinowym (1/2 łyżki) i miodem (1 łyżką). Dodać posiekane orzechy i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje i oblepi orzechy (ok. 4-5 minut, powinna mieć złoty kolor), cały czas mieszając.
  4. Pęczotto przełożyć do dwóch miseczek, polać polewą orzechową.
  • Kasza pęczak na słodko z karmelizowanymi orzechami
  • dodatkowy obraz dla Kasza pęczak na słodko z karmelizowanymi orzechami

Kasza pęczak na słodko z karmelizowanymi orzechami

Jedna porcja ma:

Kalorie 602kcal
Węglowodany 68 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 31 g tłuszczu