Kebab w tureckim chlebie
Jedna porcja ma:
7
porcji
Chleb turecki
- 1705 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 23 kcal
- 25 g drożdży świeżych
- 60 kcal
- 15 g cukru białego drobnego
- -
- 10 g soli himalajskiej
- 224 kcal
- 30 g masła
- 124 kcal
- 15 g oliwy
- -
- 250 g letniej wody
Na wierzch
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
- 95 kcal
- 3 łyżeczki sezamu
- -
- 0,5 łyżeczki czarnuszki (całej)
Mięso
- 714 kcal
- 850 g filetu z piersi indyka
- 494 kcal
- 6 łyżek oliwy
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli białej
- -
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 8 kcal
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- 10 kcal
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
Składniki
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli białej
- 57 kcal
- 210 g kapusty czerwonej (głowa)
- 20 kcal
- 140 g sałaty lodowej
- 24 kcal
- 200 g kapusty pekińskiej (głowa)
- 51 kcal
- 2 szt. pomidorów
- 14 kcal
- 0,5 szt. ogórków szklarniowych
Sos
- 235 kcal
- 230 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 986 kcal
- 140 g majonezu dekoracyjnego
- 17 kcal
- 25 g sosu sriracha ostrego
Cały przepis ma:
- 4983 kcal
- 442 g węgli
- 257 g białka
- 247 g tłuszczu
- Chleb turecki:
Do miski wsypać mąkę. - Zrobić rozczyn:
Do mniejszej miseczki dodać świeże drożdże, cukier, 50 g letniej wody - wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać 2 łyżki mąki z odmierzonej wcześniej porcji, z grubsza wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. - Roztopić masło, przestudzić.
- Do miski z mąką dodać sól, wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki: roztopione masło, oliwę, wyrośnięty rozczyn, resztę letniej wody (200 g).
Wyrabiać ciasto przez ok. 7-10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, oprószyć delikatnie mąką, przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. - Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 równych części, po ok. 120 g każda. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na chwilę aby ciasto odpoczęło na stolnicy lekko podsypanej mąką, wówczas stanie się bardziej plastyczne i łatwiej będzie je rozwałkowywać.
- Każdą kulkę rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 15-16 cm. Rozwałkowane placki przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, ponakłuwać je widelcem, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Przed pieczeniem posmarować ciasto drugi raz i posypać sezamem i czarnuszką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (opcja z termoobiegiem) przez 12 minut.
Na spód piekarnika można włożyć 2 kostki lodu lub można spryskać wodą boki piekarnika. - Mięso:
Filet z indyka pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki.
W misce wymieszać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, suszoną natkę pietruszki, przyprawę kebab-gyros, przyprawę do mięs oraz słodką i ostrą paprykę.
Mięso przełożyć do miski, dokładnie wymieszać ze wszystkimi przyprawami, przykryć folią i odłożyć do lodówki do zamarynowania na co najmniej godzinę. - Rozgrzać mocno patelnię (nie dodawać żadnego tłuszczu). Mięso, mieszając, podsmażać przez kilka minut, do momentu aż się zrumieni i przypiecze.
- Składniki:
Cebulę pokroić w piórka.
Kapustę czerwoną i pekińską cienko poszatkować.
Sałatę lodową porwać na kawałki.
Pomidory pokroić w plastry.
Ogórka szklarniowego pokroić w plasterki, razem ze skórką. - Sos:
W miseczce wymieszać jogurt grecki z majonezem i sosem sriracha. - Chlebek turecki naciąć z jednej strony. Nożem zrobić wewnątrz kieszonkę.
Wypełniać po kolei, warstwami, przygotowanymi składnikami (sałatą lodową, pomidorem, kapustą pekińską, cebulą, mięsem, kapustą czerwoną, ogórkiem), polać sosem.
Jeśli chlebki nie są podawane od razu po upieczeniu, należy je przed wypełnieniem opiec w opiekaczu.
Przechowywać owinięte w folii spożywczej.