Kebab w tureckim chlebie

Jedna porcja ma:

Kalorie 712kcal
Węglowodany 63 g węgli
Białko 37 g białka
Tłuszcze 35 g tłuszczu
7 porcji

Chleb turecki

1705 kcal
500 g mąki pszennej typ 550
23 kcal
25 g drożdży świeżych
60 kcal
15 g cukru białego drobnego
-
10 g soli himalajskiej
224 kcal
30 g masła
124 kcal
15 g oliwy
-
250 g letniej wody

Na wierzch

78 kcal
1 szt. jaj (L)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%
95 kcal
3 łyżeczki sezamu
-
0,5 łyżeczki czarnuszki (całej)

Mięso

714 kcal
850 g filetu z piersi indyka
494 kcal
6 łyżek oliwy
7 kcal
1 ząbek czosnku
16 kcal
0,5 szt. cebuli białej
-
1 łyżka suszonej natki pietruszki
8 kcal
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
10 kcal
1 łyżeczka przyprawy do mięs
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)

Składniki

16 kcal
0,5 szt. cebuli białej
57 kcal
210 g kapusty czerwonej (głowa)
20 kcal
140 g sałaty lodowej
24 kcal
200 g kapusty pekińskiej (głowa)
51 kcal
2 szt. pomidorów
14 kcal
0,5 szt. ogórków szklarniowych

Sos

235 kcal
230 g jogurtu naturalnego typu greckiego
986 kcal
140 g majonezu dekoracyjnego
17 kcal
25 g sosu sriracha ostrego

Cały przepis ma:

  • 4983 kcal
  • 442 g węgli
  • 257 g białka
  • 247 g tłuszczu
  1. Chleb turecki:
    Do miski wsypać mąkę.
  2. Zrobić rozczyn:
    Do mniejszej miseczki dodać świeże drożdże, cukier, 50 g letniej wody - wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
    Dodać 2 łyżki mąki z odmierzonej wcześniej porcji, z grubsza wymieszać.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  3. Roztopić masło, przestudzić.
  4. Do miski z mąką dodać sól, wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki: roztopione masło, oliwę, wyrośnięty rozczyn, resztę letniej wody (200 g).
    Wyrabiać ciasto przez ok. 7-10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
    Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, oprószyć delikatnie mąką, przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 równych części, po ok. 120 g każda. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na chwilę aby ciasto odpoczęło na stolnicy lekko podsypanej mąką, wówczas stanie się bardziej plastyczne i łatwiej będzie je rozwałkowywać.
  6. Każdą kulkę rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 15-16 cm. Rozwałkowane placki przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, ponakłuwać je widelcem, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Przed pieczeniem posmarować ciasto drugi raz i posypać sezamem i czarnuszką.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (opcja z termoobiegiem) przez 12 minut.
    Na spód piekarnika można włożyć 2 kostki lodu lub można spryskać wodą boki piekarnika.
  9. Mięso:
    Filet z indyka pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki.
    W misce wymieszać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, suszoną natkę pietruszki, przyprawę kebab-gyros, przyprawę do mięs oraz słodką i ostrą paprykę.
    Mięso przełożyć do miski, dokładnie wymieszać ze wszystkimi przyprawami, przykryć folią i odłożyć do lodówki do zamarynowania na co najmniej godzinę.
  10. Rozgrzać mocno patelnię (nie dodawać żadnego tłuszczu). Mięso, mieszając, podsmażać przez kilka minut, do momentu aż się zrumieni i przypiecze.
  11. Składniki:
    Cebulę pokroić w piórka.
    Kapustę czerwoną i pekińską cienko poszatkować.
    Sałatę lodową porwać na kawałki.
    Pomidory pokroić w plastry.
    Ogórka szklarniowego pokroić w plasterki, razem ze skórką.
  12. Sos:
    W miseczce wymieszać jogurt grecki z majonezem i sosem sriracha.
  13. Chlebek turecki naciąć z jednej strony. Nożem zrobić wewnątrz kieszonkę.
    Wypełniać po kolei, warstwami, przygotowanymi składnikami (sałatą lodową, pomidorem, kapustą pekińską, cebulą, mięsem, kapustą czerwoną, ogórkiem), polać sosem.

    Jeśli chlebki nie są podawane od razu po upieczeniu, należy je przed wypełnieniem opiec w opiekaczu.
    Przechowywać owinięte w folii spożywczej.
  • Kebab w tureckim chlebie
  • dodatkowy obraz dla Kebab w tureckim chlebie
  • dodatkowy obraz dla Kebab w tureckim chlebie
  • dodatkowy obraz dla Kebab w tureckim chlebie

Kebab w tureckim chlebie

Jedna porcja ma:

Kalorie 712kcal
Węglowodany 63 g węgli
Białko 37 g białka
Tłuszcze 35 g tłuszczu