Klopsiki z indyka z ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 495kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu
4 porcje

Klopsiki

672 kcal
800 g filetu z piersi indyka
20 kcal
2 łyżeczki przyprawy do mięs
-
0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
16 kcal
0,5 szt. cebuli
156 kcal
2 szt. jaj (L)
107 kcal
30 g bułki tartej wrocławskiej

Gulasz

247 kcal
3 łyżki oliwy
16 kcal
0,5 szt. cebuli
7 kcal
1 ząbek czosnku
43 kcal
250 g pieczarek
31 kcal
1 szt. papryk palermo
22 kcal
2 łyżki sosu do sushi i sashimi
-
2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki oregano (otartego)
-
liść laurowy
-
ziele angielskie
-
750 g wrzącej wody
34 kcal
1 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
72 kcal
1,5 łyżki śmietany 18%

Dodatki

539 kcal
700 g ziemniaków

Do smażenia

-
olej

Cały przepis ma:

  • 1981 kcal
  • 184 g węgli
  • 200 g białka
  • 56 g tłuszczu
  1. Mięso z indyka zmielić. Doprawić przyprawami - przyprawą do mięs, pieprzem, mieloną słodką papryką. Wymieszać.
  2. Do dużego garnka wlać oliwę, rozgrzać.
  3. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i ją zeszklić, co chwilę mieszając. Połowę podsmażonej cebuli dodać do zmielonego mięsa.
  4. Do mięsa wbić jajka, dodać bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.
  5. Do garnka z cebulą dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć.
  6. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Podsmażyć je na patelni z dodatkiem oliwy i wrzucić do garnka.
    Następnie dodać pokrojoną w paski słodką paprykę. Dodać sos do sushi i sashimi i przyprawy do gulaszu - mieloną słodką i ostrą paprykę, oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie.
  7. Naturalną kostkę rosołową warzywną rozpuścić we wrzącej wodzie. Bulion wlać do garnka i całość wymieszać.
  8. Z mięsa uformować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego w łupinie (wyjdzie ok. 25 sztuk).
  9. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać mięso przewracając je na różne strony, kulki powinny się zrumienić.
    Klopsiki przełożyć do garnka z gulaszem.
  10. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. Pod koniec dodać śmietanę i wymieszać.
  11. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie (czas gotowania to ok. 25 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).
  • Klopsiki z indyka z ziemniakami
  • dodatkowy obraz dla Klopsiki z indyka z ziemniakami
  • dodatkowy obraz dla Klopsiki z indyka z ziemniakami

Klopsiki z indyka z ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 495kcal
Węglowodany 46 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu