Klopsiki z indyka z ziemniakami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Klopsiki
- 672 kcal
- 800 g filetu z piersi indyka
- 20 kcal
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs
- -
- 0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 107 kcal
- 30 g bułki tartej wrocławskiej
Gulasz
- 247 kcal
- 3 łyżki oliwy
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 43 kcal
- 250 g pieczarek
- 31 kcal
- 1 szt. papryk palermo
- 22 kcal
- 2 łyżki sosu do sushi i sashimi
- -
- 2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki oregano (otartego)
- -
- liść laurowy
- -
- ziele angielskie
- -
- 750 g wrzącej wody
- 34 kcal
- 1 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
- 72 kcal
- 1,5 łyżki śmietany 18%
Dodatki
- 539 kcal
- 700 g ziemniaków
Do smażenia
- -
- olej
Cały przepis ma:
- 1981 kcal
- 184 g węgli
- 200 g białka
- 56 g tłuszczu
- Mięso z indyka zmielić. Doprawić przyprawami - przyprawą do mięs, pieprzem, mieloną słodką papryką. Wymieszać.
- Do dużego garnka wlać oliwę, rozgrzać.
- Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i ją zeszklić, co chwilę mieszając. Połowę podsmażonej cebuli dodać do zmielonego mięsa.
- Do mięsa wbić jajka, dodać bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.
- Do garnka z cebulą dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć.
- Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Podsmażyć je na patelni z dodatkiem oliwy i wrzucić do garnka.
Następnie dodać pokrojoną w paski słodką paprykę. Dodać sos do sushi i sashimi i przyprawy do gulaszu - mieloną słodką i ostrą paprykę, oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie. - Naturalną kostkę rosołową warzywną rozpuścić we wrzącej wodzie. Bulion wlać do garnka i całość wymieszać.
- Z mięsa uformować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego w łupinie (wyjdzie ok. 25 sztuk).
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażać mięso przewracając je na różne strony, kulki powinny się zrumienić.
Klopsiki przełożyć do garnka z gulaszem. - Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. Pod koniec dodać śmietanę i wymieszać.
- W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie (czas gotowania to ok. 25 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).