Kotlety drobiowe z młodymi ziemniakami i sałatą
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 808 kcal
- 800 g filetu z piersi indyka
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- przyprawa do mięs
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 573 kcal
- 160 g bułki tartej wrocławskiej
- 501 kcal
- 650 g ziemniaków
- 14 kcal
- 100 g sałaty masłowej
- 269 kcal
- 140 g śmietany 18%
- 40 kcal
- 2 łyżeczki cukru
- -
- kwas cytrynowy
- -
- koperek
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 2360 kcal
- 251 g węgli
- 245 g białka
- 43 g tłuszczu
- Filet z indyka pokroić na kotlety, grubsze miejsca delikatnie rozbić tłuczkiem. Kotlety doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
Jajka roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu. Następnie wypanierować kotlety w jajku i bułce tartej. - Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety układać do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 170°C (opcja góra-dół).
Usmażone kotlety przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40 minut. - Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (ziemniaki powinny być miękkie po ok. 25 minutach). Odcedzić.
- Liście sałaty umyć, osuszyć.
W miseczce wymieszać śmietanę, cukier i kilka okruszków kwasku cytrynowego. - Na talerz wyłożyć kotlety, ziemniaki posypane świeżym, posiekanym koperkiem oraz potarganą sałatę polaną śmietaną.