Kotlety z indyka z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

Jedna porcja ma:

Kalorie 532kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu
5 porcji

Kotlety

960 kcal
950 g filetu z piersi indyka
5 kcal
20 g zielonych pędów cebuli
16 kcal
0,5 szt. cebuli czerwonej
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
20 kcal
2 łyżeczki przyprawy do mięs
-
1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
156 kcal
2 szt. jaj (L)
107 kcal
30 g bułki tartej wrocławskiej

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Surówka

81 kcal
300 g kapusty czerwonej (głowa)
32 kcal
1 szt. cebuli czerwonej
3 kcal
2 łyżeczki koperku
5 kcal
1 łyżka natki pietruszki
505 kcal
80 g majonezu kieleckiego
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
2 kcal
1 szczypta cukru
-
4 łyżki octu ryżowego 3%

Dodatkowo

770 kcal
1000 g ziemniaków

Cały przepis ma:

  • 2662 kcal
  • 244 g węgli
  • 276 g białka
  • 74 g tłuszczu
  1. Mięso z indyka zmielić.
    Do mięsa dodać posiekane zielone pędy, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, przyprawę do mięs, słodką paprykę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Dłonie zwilżyć zimną wodą, uformować 10 kulek.

    Na patelni rozgrzać olej. Każdą kulkę mięsa spłaszczyć w dłoniach, uformować kotlet i układać na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  2. Czerwoną kapustę cienko poszatkować.
    Małą cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Koperek i natkę pietruszki posiekać.
    Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i octem.
  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
    Na patelni rozgrzać olej. Ugotowane ziemniaki pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Kotlety z indyka z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

Kotlety z indyka z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty

Jedna porcja ma:

Kalorie 532kcal
Węglowodany 49 g węgli
Białko 55 g białka
Tłuszcze 15 g tłuszczu