Kotlety z indyka z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
Jedna porcja ma:
5
porcji
Kotlety
- 960 kcal
- 950 g filetu z piersi indyka
- 5 kcal
- 20 g zielonych pędów cebuli
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 20 kcal
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 107 kcal
- 30 g bułki tartej wrocławskiej
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Surówka
- 81 kcal
- 300 g kapusty czerwonej (głowa)
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 3 kcal
- 2 łyżeczki koperku
- 5 kcal
- 1 łyżka natki pietruszki
- 505 kcal
- 80 g majonezu kieleckiego
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- -
- 4 łyżki octu ryżowego 3%
Dodatkowo
- 770 kcal
- 1000 g ziemniaków
Cały przepis ma:
- 2662 kcal
- 244 g węgli
- 276 g białka
- 74 g tłuszczu
- Mięso z indyka zmielić.
Do mięsa dodać posiekane zielone pędy, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, przyprawę do mięs, słodką paprykę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dłonie zwilżyć zimną wodą, uformować 10 kulek.
Na patelni rozgrzać olej. Każdą kulkę mięsa spłaszczyć w dłoniach, uformować kotlet i układać na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. - Czerwoną kapustę cienko poszatkować.
Małą cebulę pokroić w drobną kostkę.
Koperek i natkę pietruszki posiekać.
Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i octem. - Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej. Ugotowane ziemniaki pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.