Kozi ser z konfiturą z cebuli zapiekany w sakiewkach z ciasta filo
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 84 kcal
- 30 g ciasta filo
- 102 kcal
- 80 g konfitury z czerwonej cebuli
- 300 kcal
- 80 g sera koziego
- 9 kcal
- 40 g mieszanki sałat Venezia (frisee, escarola, radicchio, rukola)
- 54 kcal
- 2 łyżeczki miodowego sosu winegret
- 22 kcal
- 40 g gruszek
- 63 kcal
- 10 g orzechów laskowych
Do posmarowania ciasta filo
- -
- 1 łyżeczka wody
- 45 kcal
- 1 łyżeczka oliwy
- 3 kcal
- 1 łyżeczka mleka 2%
Cały przepis ma:
- 681 kcal
- 51 g węgli
- 26 g białka
- 40 g tłuszczu
- Przygotować konfiturę z czerwonej cebuli według przepisu:
https://www.makroprzepisy.pl/przepisy/mamagrande/konfitura-z-czerwonej-cebuli - Przygotować miodowy sos winegret według przepisu:
https://www.makroprzepisy.pl/przepisy/mamagrande/miodowy-sos-winegret - Jeden duży arkusz ciasta filo zgiąć dwa razy na pół, za każdym razem wzdłuż dłuższego boku, i przerwać. W powstałych prostokątach można nieco skrócić dłuższe boki, tak aby otrzymać cztery kwadraty o boku 17,5 cm.
- Ciasto posmarować z wierzchu mieszanką wody, oliwy i mleka (w jednakowej proporcji) za pomocą pędzelka.
Jedna sakiewka składa się z nałożonych na siebie dwóch kawałków ciasta, czyli na jeden posmarowany kwadrat należy nałożyć drugi, przekręcony względem niego o 45 stopni.
Na środek tak przygotowanych kawałków ciasta ułożyć konfiturę z cebuli i na nią plaster koziego sera. Uformować sakiewki. - Sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeszcze raz posmarować przygotowaną wcześniej mieszanką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 16 minut. Ciasto powinno się zrumienić i zrobić chrupiące. - Na talerze nałożyć po garści sałaty, skropić miodowym sosem winegret.
- Gruszkę przeciąć wzdłuż, wyciąć środek, pokroić w cienkie plastry. Ułożyć po trzy plastry na sałatce.
Posypać rozdrobnionymi orzechami laskowymi.
Obok ułożyć gorącą sakiewkę.