Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Jedna porcja ma:
342kcal
38 g węgli
19 g białka
13 g tłuszczu
7
porcji
Ciasto na naleśniki
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 875 kcal
- 250 g mąki pszennej typ 480
- -
- 1 szczypta soli
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- 168 kcal
- 335 g mleka 2%
- -
- 165 g wody
Farsz
- 135 kcal
- 1 łyżka masła klarowanego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 85 kcal
- 500 g pieczarek
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- natka pietruszki
- 694 kcal
- 200 g sera żółtego gouda
Panierka
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 251 kcal
- 70 g bułki tartej wrocławskiej
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 2396 kcal
- 264 g węgli
- 132 g białka
- 93 g tłuszczu
- Z podanych proporcji wychodzi 7 krokietów.
Ciasto na naleśniki:
Do miski wbić jajko, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i cukru, wlać mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
Patelnię do naleśników rozgrzać. W zależności od rodzaju patelni, spód cienko posmarować olejem lub smażyć bez tłuszczu.
Za pomocą chochelki wylewać porcje ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć z obu stron aż naleśniki się zrumienią. - Farsz:
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać pieczarki i podsmażać przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Całość ostudzić.
Do chłodnego farszu dodać ser żółty starty na dużych oczkach i wymieszać. - Na naleśniki nakładać po dużej łyżce farszu i formować krokiety (dwa przeciwległe boki należy złożyć do środka i zawijać naleśniki w rulon zaczynając od niezłożonego boku).
- W głębokim talerzu rozbełtać jajko z solą i pieprzem. Do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Krokiety moczyć w jajku, później panierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, krokiety smażyć z obu stron na złoty kolor.