Kulki mocy z masłem orzechowym
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 642 kcal
- 100 g kremowego masła orzechowego
- 80 kcal
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 18 kcal
- 5 g ekspandowanych ziaren prosa
- 302 kcal
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych
- 194 kcal
- 30 g orzechów włoskich
- 121 kcal
- 20 g pistacji prażonych, solonych
- 138 kcal
- 50 g suszonych daktyli
- 55 kcal
- 20 g rodzynek
- 27 kcal
- 50 g napoju z kaszy jaglanej
Cały przepis ma:
- 1577 kcal
- 160 g węgli
- 45 g białka
- 86 g tłuszczu
- Przepis na 12 sztuk po ok. 30 g.
Kulki są mocno orzechowe, umiarkowanie słodkie. - Daktyle i rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 10 minut. Następnie odlać wodę.
- Do miski odmierzyć masło orzechowe, dodać płynny miód i ekspandowane ziarno prosa (jagły).
- Do pojemnika blendera z nożykiem wsypać płatki owsiane, orzechy włoskie i pistacje, krótko zblendować, tak żeby rozdrobnić składniki. Przełożyć do miski z masłem orzechowym.
- Do pojemnika blendera z nożykiem włożyć namoczone daktyle i rodzynki - zblendować na masę. Przełożyć do miski.
- Dolać bezmleczny napój (lub dowolne mleko). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać klejąca masa.
Formować kulki. Przechowywać je w lodówce.