Kurczak Tikka Masala z wolnowaru
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 45 kcal
- 150 g cebuli
- 6 kcal
- 1 łyżka imbiru
- 44 kcal
- 6 ząbków czosnku
- 52 kcal
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 160 kcal
- 2 szt. pomidorów krojonych bez skórki
- -
- 80 g wody
- 158 kcal
- 3 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
- -
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- -
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- 9 kcal
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- -
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 425 kcal
- 4 szt. udka z kurczaka bez skóry
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 143 kcal
- 230 g mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 kcal
- 3 łyżki kolendry
- 403 kcal
- 250 g gotowanego na parze ryżu brązowego pełnoziarnistego basmati
- 71 kcal
- 70 g jogurtu naturalnego typu greckiego
Cały przepis ma:
- 1696 kcal
- 167 g węgli
- 97 g białka
- 70 g tłuszczu
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno świeży imbir (imbir najlepiej obiera się łyżeczką) i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut lub do zrumienienia, co jakiś czas mieszając.
Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
W małej miseczce połączyć wodę z mąką, dokładnie wymieszać trzepaczką aby nie było grudek.
Na patelnię dodać mąkę wymieszaną z wodą, garam masala, słodką i ostrą paprykę, curry, sól i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. - Do wolnowaru wlać 1 łyżkę oleju, rozprowadzić na dnie, następnie włożyć udka kurczaka i wlać sos pomidorowy. Przykryć i gotować przez 5 godzin na opcji LOW lub do momentu aż kurczak będzie bardzo miękki, a sos zgęstnieje.
Włączyć opcję HIGH, ściągnąć przykrywkę i dodać mleko kokosowe, wymieszać. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Wyłączyć wolnowar, dodać posiekaną, świeżą kolendrę i wymieszać. Pozostawić na 10 minut. - Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso podawać z sosem, ryżem i łyżką jogurtu.