Kurczak Tikka Masala z wolnowaru

Jedna porcja ma:

Kalorie 424kcal
Węglowodany 42 g węgli
Białko 24 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

90 kcal
1 łyżka oliwy
45 kcal
150 g cebuli
6 kcal
1 łyżka imbiru
44 kcal
6 ząbków czosnku
52 kcal
2 łyżki koncentratu pomidorowego
160 kcal
2 szt. pomidorów krojonych bez skórki
-
80 g wody
158 kcal
3 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
-
1 łyżka przyprawy garam masala
-
1,5 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
9 kcal
1 łyżeczka przyprawy curry
-
1 łyżeczka soli himalajskiej
425 kcal
4 szt. udka z kurczaka bez skóry
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego
143 kcal
230 g mleka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu
1 kcal
3 łyżki kolendry
403 kcal
250 g gotowanego na parze ryżu brązowego pełnoziarnistego basmati
71 kcal
70 g jogurtu naturalnego typu greckiego

Cały przepis ma:

  • 1696 kcal
  • 167 g węgli
  • 97 g białka
  • 70 g tłuszczu
  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany drobno świeży imbir (imbir najlepiej obiera się łyżeczką) i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut lub do zrumienienia, co jakiś czas mieszając.
    Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
    W małej miseczce połączyć wodę z mąką, dokładnie wymieszać trzepaczką aby nie było grudek.
    Na patelnię dodać mąkę wymieszaną z wodą, garam masala, słodką i ostrą paprykę, curry, sól i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę.
  2. Do wolnowaru wlać 1 łyżkę oleju, rozprowadzić na dnie, następnie włożyć udka kurczaka i wlać sos pomidorowy. Przykryć i gotować przez 5 godzin na opcji LOW lub do momentu aż kurczak będzie bardzo miękki, a sos zgęstnieje.
    Włączyć opcję HIGH, ściągnąć przykrywkę i dodać mleko kokosowe, wymieszać. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Wyłączyć wolnowar, dodać posiekaną, świeżą kolendrę i wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
  3. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Mięso podawać z sosem, ryżem i łyżką jogurtu.
  • Kurczak Tikka Masala z wolnowaru
  • dodatkowy obraz dla Kurczak Tikka Masala z wolnowaru

Kurczak Tikka Masala z wolnowaru

Jedna porcja ma:

Kalorie 424kcal
Węglowodany 42 g węgli
Białko 24 g białka
Tłuszcze 18 g tłuszczu